LIVE: Mandat de arestare pentru Putin. Rusia: Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 136 views

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război comise în Ucraina, dar Moscova a spus că această mișcare nu are sens.

Rusia a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi comis atrocități în timpul invaziei sale.

CPI a emis mandatul de arestare a lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

Instanța a emis un mandat de arestare și pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, cu aceleași acuzații.

În prima reacție la știrile de la Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a declarat pe canalul său Telegram: „Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”.

„Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea Kremlinului.

Înalți oficiali ucraineni au aplaudat decizia CPI, procurorul general al țării, Andriy Kostin, salutând-o drept „istoric pentru Ucraina și întregul sistem de drept internațional”.

Andriy Yermak, șeful personalului prezidențial, a spus că emiterea mandatului a fost „doar începutul”.

Procurorul ICC Karim Khan a deschis o anchetă cu privire la posibile crime de război, crime împotriva umanității și genocid din Ucraina în urmă cu un an. El a subliniat în timpul a patru călătorii în Ucraina că se uită la presupuse crime împotriva copiilor și vizarea infrastructurii civile.

Sursa informatii: https://www.reuters.com/world/europe/icc-judges-issue-arrest-warrant-against-putin-over-alleged-war-crimes-2023-03-17/

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.