China va inspecta navele în strâmtoarea Taiwan, Taiwan spune că nu va coopera

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 153 views

Administrația chineză pentru siguranța maritimă din Fujian a demarat o misiune comună de patrulare și inspecție de trei zile în părțile centrale și de nord ale strâmtorii Taiwan, care include deplasări la bordul navelor, potrivit contului său WeChat.

Această acțiune are loc în contextul tensiunilor crescânde între China și Taiwan. Miercuri, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Kevin McCarthy, l-a întâlnit pe președintele taiwanez Tsai Ing-wen în California. Aceasta a fost cea mai înaltă întâlnire între un oficial american și un lider taiwanez pe teritoriul SUA în ultimele decenii.

Autoritatea pentru siguranța maritimă din provincia sud-est a Chinei a anunțat miercuri că operațiunea a inclus “inspecții la fața locului” pe navele de marfă directe și navele de construcție de pe ambele părți ale strâmtorii Taiwan “pentru a asigura siguranța navigației și funcționarea sigură și ordonată a proiectelor cheie în domeniul apei”.

Ministerul Transporturilor din Taiwan, prin Biroul Maritim și Portuar, a declarat miercuri seară că a depus un protest puternic împotriva Chinei pentru această acțiune. Acesta a informat operatorii de transport maritim relevanți să refuze astfel de solicitări din partea Chinei și să notifice imediat paza de coastă din Taiwan pentru asistență.

Dacă China va continua să întreprindă acțiuni unilaterale, ar putea crea obstacole în calea schimburilor normale între cele două părți, a avertizat biroul, precizând că Taiwanul va fi nevoit să ia măsuri adecvate, fără a oferi detalii.

Zonele acoperite de operațiune includ ruta containerelor directe Pingtan Taiwan, ruta pasagerilor “trei legături mici”, ruta obișnuită a navelor din strâmtoarea Taiwan, zonele dens navigabile ale navelor comerciale și de pescuit, și zonele cu activități frecvente ilegale de exploatare a nisipului.

Ruta de pasageri cu “trei legături mici” se referă la rutele cu barca dintre insulele Kinmen și Matsu din Taiwan și orașele chineze de pe malul opus.

Operațiunea comună, în colaborare cu Biroul de Salvare în Marea Chinei de Est și Centrul de Suport pentru Navigație în Marea Chinei de Est, va continua să efectueze inspecții de croazieră în părțile centrale și de nord ale strâmtorii Taiwan în următoarele două zile.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.