Belarusul este cuprins de speculații legate de starea de sănătate a liderului său, Alexandru Lukașenko, care nu a mai apărut în public de câteva zile. Se discută intens despre posibilitatea ca Lukașenko, care se află la putere de aproape trei decenii, să fie grav bolnav. Recent, un parlamentar rus a evocat această temă, fără a da detalii concrete, susținând că “oamenii se îmbolnăvesc, nu este neobișnuit și nu este Covid”, conform declarațiilor făcute pentru portalul de știri Podjom.
Această situație ridică întrebări cu privire la ce ar urma să se întâmple dacă Lukașenko, supranumit “Tata” de către susținătorii săi, nu și-ar mai putea îndeplini atribuțiile. Belarusul nu a cunoscut o schimbare de putere în ultimii 29 de ani, astfel că un astfel de scenariu ar fi neobișnuit și plin de incertitudini.
Recent, la parada militară de la Moscova, Lukașenko a dat semne de o posibilă problemă de sănătate. A atras atenția faptul că a parcurs o distanță de 300 de metri cu o mașină electrică, în timp ce Vladimir Putin și ceilalți invitați au mers pe jos. De asemenea, Lukașenko a avut un bandaj la mână, pe care a încercat să-l ascundă, și a părăsit capitala Rusiei imediat după eveniment, ratând astfel un banchet cu Putin la Kremlin. Ulterior, la o ceremonie la Minsk, nu a ținut niciun discurs, fiind reprezentat de ministrul Apărării, Viktor Chrenin. De atunci, nu a mai apărut în public.
Speculațiile au fost alimentate de rapoarte care indicau că Lukașenko a vizitat un spital din apropiere de Minsk și de absența sa de la ceremonia Zilei Drapelului de Stat. Deși a reapărut la o întâlnire cu armata, părea să fie într-o stare de sănătate precară. Nu există încă nicio informație oficială despre o eventuală boală a liderului belarus.
Potrivit Constituției belaruse, Lukașenko poate fi destituit dacă este incapabil permanent să-și îndeplinească atribuțiile din motive de sănătate. Pentru acest lucru, ambele camere ale Parlamentului trebuie să voteze cu o majoritate de două treimi. Totuși, procedura de inițiere a acestui proces nu este specificată clar. Opoziția susține că deputații ar trebui să inițieze procesul, dar în realitate, acest lucru este improbabil, dat fiind controlul total al lui Lukașenko asupra Parlamentului.
Dacă Lukașenko ar fi îndepărtat de la putere sau ar deceda, atribuțiile sale ar fi transferate Președintelui Consiliului Republicii, care în prezent este Natallja Katschanava. Această femeie de 62 de ani, un susținător ardent al lui Lukașenko și o figură proeminentă a regimului, ar deveni președintele interimar. Ea a declarat în 2020 că îi va susține pe Lukașenko “până la sfârșitul zilelor mele”. S-a afirmat că ea este responsabilă pentru organizarea alegerilor prezidențiale frauduloase din 2020 și, prin urmare, este inclusă pe lista de sancțiuni a UE.
Conform reglementărilor, Kachanawa ar trebui să organizeze noi alegeri în termen de 30 până la 70 de zile de la declararea incapacității președintelui. Însă este puțin probabil ca opoziția, care este fie în exil, fie în închisoare, să aibă permisiunea de a vota în aceste circumstanțe. Kremlinul, de asemenea, nu ar tolera un politician pro-occidental în funcția de conducere la Minsk. Totuși, se presupune că Moscova ar fi interesată de instalarea unui guvern marionetă la Minsk sau, cel puțin, a unei persoane care să continue politica pro-rusă a lui Lukașenko.
Opoziția se pregătește pentru “orice scenariu”. Lidera opoziției în exil, Svetlana Tikhanovskaya, a scris pe Twitter că trebuie să fie pregătiți pentru a pune Belarusul pe drumul democrației și pentru a preveni interferența Rusiei. Exemplul Ucrainei, care luptă de ani de zile pentru libertatea sa în fața influenței ruse, arată cât de dificilă ar putea fi această sarcină.