Următoarea rundă de sancțiuni a UE este un „avertisment” împotriva susținătorilor Rusiei, spune Ursula von der Leyen

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 137 views

În cursul săptămânii diplomatice intense care începe marți, UE are intenția de a pune în prim-plan discuțiile despre sprijinirea Ucrainei și impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei.

Prima întâlnire de nivel înalt a săptămânii va avea loc la Reykjavik, Islanda, unde 46 de lideri ai Consiliului Europei vor avea discuții. Ulterior, liderii Franței, Germaniei, Italiei, precum și cei ai Comisiei Europene și ai Consiliului se vor deplasa la Hiroshima, Japonia, pentru summitul liderilor G7. Acestora li se vor alătura apoi la Seul pentru un summit UE-Coreea de Sud.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a afirmat că mesajul esențial pe care UE dorește să-l transmită este determinarea blocului de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva invaziei Rusiei și de a ține Moscova răspunzătoare pentru război și atrocitățile comise.

În cadrul summitului G7, UE intenționează să facă un bilanț al pachetelor de sancțiuni implementate deja împotriva Rusiei și a celor aflate în curs de elaborare. În prezent, statele membre UE negociază cea de-a 11-a rundă de sancțiuni, menite să acopere lacunele și să prevină eludarea acestora. Noile măsuri le-ar permite să vizeze companii și țări care se presupune că ajută Rusia să ocolească sancțiunile.

O problemă majoră este că unele țări terțe au importat produse UE sancționate și apoi le-au exportat în Rusia, permițând astfel Rusiei să achiziționeze tehnologie cu dublă utilizare, care poate fi utilizată de forțele armate, în ciuda interdicției de export a blocului.

Von der Leyen a menționat despre măsura propusă că „este, practic, un avertisment că suntem serioși cu privire la sancțiunile noastre și că am putea interzice exportul acestor produse către o anumită țară terță dacă există dovezi concludente că aceasta reprezintă o modalitate de a ocoli sancțiunile și de a livra produse Rusiei.”

Președintele Comisiei Europene a mai adăugat că seria de sancțiuni propuse ar putea extinde lista produselor UE care nu pot fi transportate prin Rusia.

UE știe că trebuie să se concentreze și pe sensibilizare, mai ales în rândul țărilor în curs de dezvoltare, nu doar pentru a consolida relațiile, ci și pentru a explica sancțiunile impuse Rusiei.

Această problemă va fi abordată în primul rând la summitul G7, unde au fost invitate alte opt națiuni – Australia, Brazilia, Comore, India, Indonezia, Coreea de Sud, Insulele Cook și Vietnam.

Unele țări din Sudul Global au adoptat narativa rusă potrivit căreia Occidentul amenință securitatea alimentară globală, deși produsele agroalimentare rusești nu au fost sancționate și, prin urmare, pot fi exportate și tranzitate prin UE.

“Vom discuta deschis și sincer despre motivul pentru care suntem convinși că aceste sancțiuni sunt necesare și justificate. Propaganda rusă este construită pe minciuni și conspirații. Vom răspunde cu fapte și date concrete”, a declarat Michel reporterilor.

„Țările în curs de dezvoltare și emergente și-au exprimat îngrijorarea că G7 se concentrează prea mult pe Ucraina și nu acordă suficientă atenție nevoilor și priorităților lor. Și le-am auzit preocupările. Dorim să construim parteneriate puternice cu țările în curs de dezvoltare și emergente în moduri care sunt de benefic reciproc.

China va fi, de asemenea, un subiect important, întrucât UE și aliații occidentali încearcă să “diminueze riscul” prin reducerea dependențelor economice de Beijing. UE își dorește, de exemplu, să-și consolideze arsenalul pentru a se asigura că infrastructura și tehnologiile-cheie rămân sub control european, prin implementarea unui control mai riguros asupra investițiilor străine și a exporturilor.

În final, tranzitia ecologică și necesitatea de a accelera implementarea tehnologiei curate vor fi, de asemenea, pe ordinea de zi a diferitelor summituri.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.