Asasinarea lui Rasputin – decembrie 1916

de Florian
0 Comentariu 82 views

În ultima zi a anului 1916, cei care s-au aflat prin Sankt Petersburg sau Petrograd, pe malul Nevei, într-o zonă mai izolată au putut vedea gheața spartă și urme de sânge. Neva fiind înghețată, pescarii de ocazie au găsit un bărbat cu plete și barbă, cu rasă călugărească și fața, creierul zdrobite.

Țarina Aleksandra Feodorovna a înebunit practic. Mortul era protectorul fiului ei, țareviciul Aleksei, bolnav de hemofilie. Se numea Grigori Efimovici și i se spunea popa Rasputin.

Născut la Tobolsk, Rasputin a pornit din Siberia, prin India, pe drumul ocult al vrăjilor în haină monahală. A trădat Rusia în favoarea Germaniei, a convins-o pe soția lui Nicolae II că are puteri magice.

A batjocorit femei ale aristocrației ruse până în ziua de 30 decembrie 1916, când prințul Iusupov l-a chemat la o petrecere. S-a încercat otrăvirea lui, apoi împușcarea. Supraviețuind fiindcă el avea o serie de antidoturi la otrăvurile cunoscute, a fost zdrobit cu buzduganul iar trupul i-a fost aruncat pe Neva.

În primăvara următoare, țarismul va dispărea. Pentru Alexandra Feodorovna, sfârșitul a fost, simbolic în ziua morții lui Rasputin.

Sursa foto:  Historia

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.