24 noiembrie – evenimente memorabile. Această zi conține câteva momente importante în istoria națională și universală
Multe evenimente s-au petrecut pe 24 noiembrie. Vorbim de știință, istorie, politică.
24 noiembrie: Kogălniceanu și Darwin revoluționari ai științei
La 24 noiembrie 1843, Mihail Kogălniceanu ținea un admirabil discurs. Se intitula „Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie națională” . A fost susținut la Academia Mihăileană din Iași. În discurs, marele om politic și istoric definea istoria ca factor esențial în cristalizarea conștiinței naționale.
La 24 noiembrie 1859, Charles Darwin publica faimoasa sa lucrare „Originea speciilor”. Lucrarea a provocat un veritabil cutremur pe scena științifică internațională pentru că plasa evoluția omului din primate umanoide. S-a deschis astfel calea cercetărilor de antropologie și arheologie preistorică. Evident, științele naturale aveau și ele rolul lor mult mai pronunțat acum.
24 noiembrie: Ștefan cel Mare și Nicolae Ceaușescu
la 24 noiembrie 1473, Ștefan cel Mare cucerea cetatea Dâmboviței, alungându-l pe Radu cel Frumos și punând în locul său un alt domn, pe Laiotă Basarab. Acesta însă nu va rămâne prea mult în coaliția antiotomană.
Nicolae Ceaușescu a fost ales secretar general al PCR la 24 noiembrie 1989. Congresul afirmase triumful „doctrinei Ceaușescu” de surclasare a capitalismului în România prin plata datoriei externe. Realitatea ea că Nicolae Ceaușescu rămăsese ultimul stalinist din Europa de Est.
Declinul României Mari
Am lăsat la urmă data de 24 noiembrie 1927. La acea dată, murea marele om politic Ionel Brătianu. Condusese autoritar Guvernul în intervalul 1922-1926. Din 1894, intrase în politică ca deputat de Gorj. Apoi trecuse prin mai multe mandate ministeriale și ca prim-ministru până la 1916, dar și după 1918.
Marea Unire i se datorează ca sistem de gândire și coordonare politică. La 24 noiembrie 1927, murea din cauza complicațiilor severe ale unei amigdalite la puțin peste 63 de ani. Ionel Brătianu a lăsat un partid, PNL, fără o succesiune clară, Din acest punct de vedere, România Mare va începe să decadă. Să nu uităm că la 20 iulie 1927, murise Regele Ferdinand, proclamându-se Regența.
Victoria Președintelui Klaus Iohannis pentru al doilea mandat
În 2019, la această dată, Președintele României Klaus Werner Iohannis câștiga cel de al doilea mandat prezidențial din al doilea tur de scrutin. El a învins-o detașat pe Viorica Dăncilă, fost Prim Ministru al Guvernului României, demisă mai înainte prin moțiune de cenzură.
Sursa foto: Arhivă