Nicolae Iorga – asasinarea cu multe semne de întrebare a unui mare istoric. Lichidarea sa pare că a fost convenabilă pentru actori politici străini și interni
Nicolae Iorga a fost cel mai prolific istoric din toate timpurile. Istoriografia l-a așezat într-un capitol special al său.
Nicolae Iorga un istoric care a pendulat între ideologii
Un istoric mare, Nicolae Iorga a fost un mare amator de a se circumscrie unor ideologii naționale. Asta după ce în tinerețe a avut unele idei cu tentă socialistă. Ulterior, a decis să creeze un curent literar sămănătorist și un partid, Partidul Naționalist Democrat Român. S-a apropiat de profesorul antisemit A.C.Cuza alături de care s-a implicat chiar politic într-un guvern în anii Marii Crize.
Pentru Nicolae Iorga, efervescența LANC a lui A.C. Cuza și a Mișcării Legionare a lui Corneliu Zelea Codreanu, l-a ajutat mult. Codreanu era un tânăr răzvrătit după ce fusese discipolul lui AC Cuza dar și indirect al lui Nicolae Iorga, i-a servit să se ridice. Apoi, ajuns în siajul regelui Carol al II-lea, a devenit un stâp de susținere al carlismului și monarhiei carliste autoritare.
Nicolae Iorga, considerat responabil moral al lichidării lui Codreanu
Supărat pe atitudinea sa, Codreanu, lider legionar, a publicat o scrisoare deschisă lui Nicolae Iorga în care îi afirma „Ești un necinstit sufletește”. Îm acuza că el, Iorga, ar fi teoretizat pericolul evreiesc. Apoi că el s-a abținut să îngrijească ideologia pe care nășit-o alături de AC Cuza. Fiind demnitar, Nicolae Iorga l-a dat în judecată pe Codreanu. Acesta a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru „cârdășie cu o putere străină” și pentru ultraj adus unei persoane publice.
În noiembrie 1938, supărat că Hitler nu-i acordase sprijinul la care se aștepta și ii ceruse susținerea lui Codreanu, Carol a decis. Urma să îl lichideze pe Codreanu cu complicitatea subsecretarului de stat de la Interne, piteșteanul Armand Călinescu. Lichidarea lui Codreanu a Nicadorilor și Decemvrilor (asasinii lui I G Duca, respectiv Mihail Stelescu, dizident legionar) a avut loc în noaptea de 29/30 noiembrie 1938.
Cine a dorit moartea marelui istoric?
Legionarii au fost creditați de toate sursele ca principalii artizani ai lichidării fizice a lui Nicolae Iorga. Totuși, se pare că nu au fost singurii interesați. Și se mai știe că au existat disensiuni între legionari privind lichidarea sa. Asta deși era considerat autorul moral al uciderii lui Codreanu. Iorga, în 1940, se opusese cedărilor teritoriale. Deci deranjase și Germania și URSS.
Marele istoric s-ar fi opus unui război peste Nistru, deci l-ar fi deranjat și pe Antonescu. Acesta a coabitat cu legionarii între 14 septembrie 1940 și 21 ianuarie 1941. Traian Boeru principalul asasin al lui Nicolae Iorga a fost suspectat ca și Miti Dumitrescu, asasinul lui Armand Călinescu. Suspiciunea era de infiltrare în Legiune. Actorul Ernest Maftei a mărturisit că Horia Sima, comandantul legionar de după 1938 nu ar fi dorit lichidarea lui Iorga. El, Maftei, căpetenie legionară asumată ar fi plecat în urmărirea celor ce l-au ridicat pe Nicolae Iorga de la Sinaia. Evident, ca întotdeauna, adevărul e pe la Mjloc.
Marele istoric a fost asasinat la Strejnicu în noaptea de 26/27 noiembrie 1940. Traian Boeru a fugit în Germania unde a fost inginer la Munchen, la o fabrică de avioane. A murit acolo la începutul anilor 70 ai secolului XX.
Sursa foto: Pixa Bay