Iosif Strassmanm ucenic al lui Auguste Escoffier a rămas legendar ca bucătar favorit al Reginei Maria, apoi ca bucătar al Ambasadei Franței la București, solicitat chiar de Charles de Gaulle care a vizitat România în 1968. Strassman era în anonimat ăn anii comunismului, dar bucătarul lui Dej și al lui Ceaușescu și-a amintit de el ca să facă vizita lui de Gaulle de excepție.
Ceaușescu a fost nevoit să accepte rugămintea lui de Gaulle. Zice-se că și pe la Craiova, dorind să revadă un fost coleg de Academie Militară care în școală i-a fost șef de grupă lui De Gaulle, Ceaușescu a cam trebuit să-l scoată din anonimat și persecuție pe celebrul militar român, generalul oltean Polihron Dumitrescu,. Plus că legenda urbană spune că strada prăpădită unde stătea a fost peste noapte asfaltată și pavoazată cu panseluțe. Plus că la dineul oficial, Ceaușescu a primit rugămintea prietenească de la de Gaulle, ca 13 români să fie lăsați să plece cu viză de emigrare în Franța. Vizitele occidentale în România comunistă se lăsau și cu astfel de cereri, musai la ceasul degustării de bucate alese!
Dar iată ce scrie Kera Kalița pe Facebook:
„Strassman – ucenicul lui Auguste Escoffier