De 35 de ani, perla turismului balnear românesc, Băile Herculane agonizează.
Stațiunea de jos, creație a perioadei comuniste, stațiunea istorică de sus, în amonte pe Cerna, creație a perioadei imperiale austro-ungare atrăgeau anual milioane de români, indiferent de condiția lor materială. În special, prin sindicate, lucrătorii și prin casele de pensii, pensionarii veneau la tratament și relaxare.
Din 1990, privatizările oneroase au transformat stațiunea de sus în ruină. Au apărut pensiuni, au apărut hoteluri noi pe lângă coloșii din comunism, dar partea istorică e încă ruină.
Din fericire, se pare că ONG uri din Vest, specialiști și finanțatori au pus gând bun stațiunii, sperând să o readucă la grandoarea de altă dată.
Riccardo Mortandello, Președintele Asociației Europene a Orașelor Istorice Termale a declarat:
„ Este foarte, foarte interesant, mai ales că localnicii din Băile Herculane pot folosi apa termală gratis și este foarte interesant să înțelegem care este tradiția termală, aici în România”
Simone Zagrodnik, director executiv al aceleiași entități a declarat: „Dacă aveți o destinație termală, e important ca cetățenii să se identifice cu destinația și cu remediile naturale pe care le oferă, pentru că nu e doar pentru turiști, pentru vânzare”.
Aerul de la Herculane este la fel de ozonificat precum cel de la Davos, dar Davos e la 2 000 m altitudine, în timp ce Băile Herculane este mult mai jos.