Trezoreria Rusă raportează o gaură de miliarde

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 59 views

Ca urmare a sancțiunilor economice și bancare aplicate după invazia Ucrainei, rubla rusească a atins miercuri un nivel record de scăzut față de euro. De asemenea, dolarul american a înregistrat o creștere considerabilă după ce președintele Joe Biden a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Atacul asupra Ucrainei afectează bugetul de stat rus, cu venituri în scădere din afacerile energetice și cheltuieli militare crescute. Producția de echipamente militare menține industria în funcțiune, dar nu poate compensa deficitul bugetar, care se adâncește.

Bugetul Rusiei a înregistrat un deficit semnificativ în primul trimestru, de 2,4 trilioane de ruble (26,5 miliarde de euro), din cauza cheltuielilor mari pentru armament și veniturilor în scădere din exporturile energetice. În comparație, în aceeași perioadă a anului 2022, bugetul de stat a înregistrat un excedent de 1,13 trilioane de ruble. Veniturile au scăzut cu 20,8%, în timp ce cheltuielile au crescut cu 34%.

Creșterea producției de echipamente militare și cheltuielile guvernamentale susțin industria rusă, dar economia rusească continuă să sufere din cauza sancțiunilor occidentale ca urmare a războiului împotriva Ucrainei. Sancțiunile, inclusiv un plafon de preț pentru petrolul rusesc, vizează restricționarea finanțării războiului.

Rubla, moneda națională a Rusiei, s-a depreciat semnificativ, fiind a treia cea mai slabă monedă la nivel global în acest an. Agenția de rating europeană Scope estimează că veniturile mai mici din exporturile de petrol și gaze vor crește deficitul bugetar al Rusiei în acest an, posibil până la 3,5% din PIB.

Fondul suveran de avere al Rusiei este în scădere, dar ar trebui să permită acoperirea deficitului bugetar pentru moment. Cu toate acestea, se așteaptă ca fondul să scadă la 3,7% din PIB până la sfârșitul anului 2024, de la 10,4% la sfârșitul anului 2021. O altă opțiune pentru acoperirea deficitului fiscal ar putea fi emiterea de obligațiuni interne către băncile de stat, iar autoritățile ruse continuă să lucreze la o taxă specială pe profiturile corporative.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.