Tito, omul care a înfruntat doi dictatori!

de Florian
0 Comentariu 50 views

Tito a fost liderul partizanilor iugoslavi în Al Doilea Război Mondial și cel mai longeviv lider al istoriei Iugoslaviei ca stat federal. El a avut un destin marcat de locul unde s-a născut și de evoluția țării în care s-a născut și a celei în care a trăit.

Tito s-a născut la 7 mai 1890 la Krumovec în Croația, controlată de Austro-Ungaria atunci. Era pe jumătate sloven, pe jumătate croat. A fost subofițer în Armata Austro-Ungară în Primul Război Mondial când ar fi masacrat un sat de sârbi, Serbia fiind în conflict cu Austro-Ungaria.

Pe frontul din Galiția cade prizonier la ruși și devine comunist. Urmează o luptă ilegalistă în Iugoslavia după 1920, iar din 1941, devine lider al partizanilor anti-hitleriști, fiind pe poziții cumva opuse lui Draja Mihailovic, liderul cetnicilor, anti-hitlerist și el, dar monarhist, în timp ce Tito era republican.

Tito a devenit liderul Iugoslaviei comuniste iar după 1948, l-a înfruntat pe Stalin. A creat punți cu Occidentul, a devenit lider al mișcării de nealiniere.

A devenit idolul sârbilor, mai ales ca parte a fostei Iugoslavii. A imaginat un sistem de rotație la șefia federației iugoslave creând din această țară federală, egală la suprafață cu România un fel de America Răsăritului.

„Druje Tito” a murit la 4 mai 1980, la Lubljana după o grea suferință/

Sursa foto: Pixa Bay

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.