Tezaurele Umane Vii celebrate la Ziua Culturii Naționale la Cluj!

de Florian
0 Comentariu 87 views

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu TVR Cluj și Radio România Cluj, marchează Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment care aduce în prim plan Tezaurele Umane Vii din județ. Intitulată „𝗧𝗿𝗮𝗱𝗶ț𝗶𝗶 𝗰𝗹𝘂𝗷𝗲𝗻𝗲, 𝗱𝗲 𝗭𝗶𝘂𝗮 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 𝗡𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲”, manifestarea va avea loc 𝗹𝘂𝗻𝗶, 𝟭𝟱 𝗶𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶𝗲, î𝗻𝗰𝗲𝗽â𝗻𝗱 𝗰𝘂 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟴:𝟬𝟬, 𝗹𝗮 𝗦𝗮𝗹𝗮 𝗥𝗮𝗱𝗶𝗼, 𝘀𝘁𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗗𝗼𝗻𝗮𝘁𝗵 𝗻𝗿.𝟭𝟲𝟬.
Spectacolul va cuprinde muzică instrumentală și vocală, obiceiuri și jocuri tradiționale, dar și lucrări consacrate din muzica cultă și de inspirație folclorică, scrise de compozitori români. Acestea vor fi prezentate de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală Tudor Cauacean, alături de mezzosoprana Lavinia Bocu și interpreții de muzică populară Mariana Morcan, Cosmin Mocean, Loredana Gabrian și Andreea Bogdan.

Pe Facebook, CJCPT Cluj a scris:

„Din anul 2010 până în prezent, peste 100 de români au primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale titlul de „Tezaur Uman Viu”, o inițiativă UNESCO. În urma demersurilor realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Clujul deține 10 titluri de „Tezaur Uman Viu”. În cadrul evenimentului dedicat Zilei Culturii Naționale, clujenii se vor putea bucura de prezența următorilor deținători ai titlului de Tezaur Uman Viu: horitorul Vasile Soporan, lutierul Nicolae Vădan, cărbunarul Iosif Bordea, fierarul Simion Drînda, țesătoarea Viorica Tripon, grupul instrumental „Zorile” din Mociu și jucăușii Dumitru Moldovan, Elisabeta Rusu și Ioan Moldovan.
Totodată, în scenă vor urca: Jucăușii de la Mociu și „Copiii Mociului”, Jucăușii de la Frata și Grupul instrumental „Lia Pop” din Frata. În cadrul spectacolului vor fi aduse în scenă și obiceiuri din vatra satului, în cadrul cărora mamele își învățau fetele muncile casnice. Grupul „Păstrătorii Tradiţiei” – Răchiţele, coord. prof. Marioara Boc, va prezenta obiceiul „Claca de gheme”.
La final, toți cei prezenți se vor putea prinde în joc, alături de Jucăușii de la Mociu și Jucăușii de la Frata, acompaniați de Grupul instrumental „Lia Pop” din Frata, iar Vasile Soporan va încânta auditoriul cu hori din Câmpia Transilvaniei.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
***
Ziua de 15 ianuarie, declarată drept Ziua Culturii Naţionale începând cu anul 2010, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Naţionale a devenit de-a lungul timpului nu numai ziua în care românii celebrează un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional.”
Proiectele culturale ale CJCPCT se desfășoară cu sprijinul CONSILIULUI JUDEȚEAN CLUJ

Sursa foto: CJCPT Cluj

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.