Profesorii persistă în grevă, în ciuda adoptării creșterilor salariale printr-o Ordonanță de Urgență (OUG). Ei își doresc ca aceste majorări să fie aplicate integral în acest an, nu în tranșe, deși reprezentanții Executivului insistă că aceasta este propunerea finală.
Președintele Iohannis a emis un avertisment ferm, spunând: „să nu îndrăznească cineva, să pună în pericol examenele”, după ce, conform declarației sale, profesorii ar fi primit deja ceea ce au solicitat. Într-o întâlnire de urgență, Guvernul a hotărât ca salariile personalului didactic să crească cu 1000 de lei brut începând cu 1 iunie, iar cele ale personalului nedidactic cu 400 de lei brut.
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat: „Întregul personal din învăţământ, toţi cei peste 330.000 de oameni care, zilnic, au grijă de educaţia copiilor noştri, vor beneficia, de azi, de creşterile salariale. Este un proces ireversibil.” Sindicaliștii nu au fost de acord cu propunerea Guvernului ca salariul unui debutant în educație, cel mai mic din sistem, să ajungă la 4.000 de lei net peste trei ani. Ei cer creșterea salariului imediat, nu în etape.
Simion Hăncescu, președinte al FSLI, a declarat: „Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent”. Întâlnirea cu sindicaliștii a avut loc la Guvern după ce Ordonanța a fost deja adoptată, iar propunerea Guvernului a fost considerată finală, încheind astfel negocierile.
Marius Nistor, de la FSE Spiru Haret, a anunțat: „De marţi încolo, colegii noştri vor continua acţiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva.”
Ministrul Educației, Ligia Deca, a avertizat: „În cazul în care se continuă protestul profesorilor, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar.”
Conform calculelor Ministerului Educației, un profesor debutant care anterior avea un salariu net de sub 2.400 de lei va beneficia de un plus de 580 de lei, începând cu 1 iunie, ceea ce înseamnă o creștere de 24,4%.
Exemple de creștere salarială:
Profesor studii superioare de lungă durată, debutant:
Salariu net la 31 mai: 2376 lei
Salariu net începând cu 1 iunie (24,4% creștere): 2956 lei
Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare de lungă durată, definitivat, 5-10 ani vechime:
Salariu net la 31 mai: 2.713 lei
Salariu net începând cu 1 iunie: 3.365 lei
Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare, grad didactic I, peste 25 de ani vechime:
Salariu net la 31 mai: 3.985 lei
Salariu net începând cu 1 iunie (+18% creștere): 4.707 lei
Sursă: Ministerul Educației
Liderii PNL și PSD sugerează că nemulțumirile nu sunt într-adevăr ale profesorilor, ci ale membrilor unui partid de opoziție infiltrați în rândul sindicatelor, care instigă la proteste. Președintele a avut un mesaj și mai aspru.
Președintele Klaus Iohannis a declarat: „Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi, media, Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii. (…) În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale?, După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal.”
Săptămâna viitoare, liderii sindicali afirmă că profesorii se vor întâlni pentru a decide dacă vor renunța definitiv la grevă sau o vor suspenda, pentru a permite organizarea examenelor.