Guvernul Convoacă Ședință Specială pentru Învățământ, în Ciuda Refuzului Sindicatelor la Prima Propunere de Creștere Salarială

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 108 views

Astăzi, guvernul se adună pentru o ședință pe care prim-ministrul Nicilae Ciucă a denumit-o specială, cu scopul de a aproba o Ordonanță de Urgență (OUG) menită să calmeze tensiunile din sectorul educațional.

Cu toate acestea, sindicatele au respins deja prima propunere a guvernului de a crește salariile – o creștere brută de 1.000 de lei începând cu 1 iunie pentru personalul didactic, și de 400 de lei pentru cel nedidactic – și au declarat că greva va continua.

Guvernul Ciucă le-a oferit inițial cadrelor didactice bonusuri de 2.500 de lei pentru profesori și 1.000 de lei pentru restul angajaților, dar propunerea a fost respinsă imediat.

Ședința guvernului este programată pentru ora 12.00, având ca unic punct pe agendă aprobarea Ordonanței de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ public.

Nota de fundamentare a actului normativ afirmă că: ”Educaţia reprezintă o prioritate naţională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea acesteia. În acest context, se urmăreşte performanţa şi calificarea tuturor celor implicaţi: elevi, personal didactic şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate. Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei la nivelul sistemului de învăţământ. Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ, personalul didactic trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor. În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar şi personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educaţional.”

Documentul stipulează următoarele majorări salariale care intră în vigoare de la 1 iunie 2023:

a) salariile de bază ale personalului didactic și al personalului didactic auxiliar din școlile preuniversitare și instituțiile de învățământ superior vor fi majorate cu 1.000 de lei brut pentru fiecare funcție;

b) salariile personalului nedidactic din școlile preuniversitare și instituțiile de învățământ superior vor fi crescute cu 400 de lei brut pentru fiecare funcție.

Conform proiectului, aceste creșteri salariale vor fi suportate din bugetul de stat, prin intermediul bugetului Ministerului Educației.

Oferta a fost prezentată inițial de liderii coaliției și de miniștrii responsabili liderilor sindicali, care au transmis-o ulterior la nivel local.

Cu toate acestea, miercuri seara, liderii sindicatelor au indicat că au primit refuzuri din partea membrilor de la nivel local. Angajații din sistemul de învățământ au respins această propunere și au decis să continue greva.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.