Miercurea Albă 2024! Tradiții, dezlegări, interdicții

de Florian
0 Comentariu 56 views

A treia zi a săptămânii luminate, Miercurea Albă este o zi în care creștinii pot mânca de dulce fiindcă toată Săptămâna Luminată este dedicată bucuriei Învierii, scrie dcnews.ro

Biserica interzice efectuarea de parastase în această săptămână. Ele se pot face după Duminica Tomii. De ce oare este interzis parastasul? Prin tradiție, Săptămâna Luminată este dedicată bucuriei Învierii, dar și grijii față de cei dispăruți. Adică, deja în această săptămână, se oferă de pomană în memoria celor plecați dintre noi, arată sursa citată.

Celor decedați în această săptămână li se citește Slujba Învierii ci nu slujba clasică de înmormântare. În popor, se zice că aceia care mor în această perioadă ar putea ajunge la Rai, fără judecată, fiindcă la Înviere și până de Duminica Tomii ușile Iadului sunt zăvorîte.

Tot în popor, se mai spune că dacă bărbații îți pot prelua ocupațiile obișnuite, femeile pot să se odihnească și astăzi. Dacă muncesc, în popor se zice că șoarecii ar veni în casă și ar provoca stricăciuni. Sursele tradiționale vorbesc de „nunta șoarecilor”

Este săptămâna în care nu se citesc nici Psalmii iar după Dumininca Tomii, până la Duminica Tututor Sfinților, prima după Rusalii este dezlegare la pește, miercurea și vinerea.

Sursa foto: Arhivă

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.