Mesajul Dr.Sorin Titus Muncaciu legat de Zilele Sfinților Dimitrie și Dimitrie cel Nou Basarabov insistă pe personalitatea celor doi sfinți importanți.
Dr. Sorin Titus Muncaciu a scris pe Facebook:
„Zilele acestea sărbătorim praznicul a doi sfinți ortodocși cu numele de Dimitrie, legați adânc de sufletul poporului român.
MARTIRUL
Primul, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir sau Sfântul Dumitru, este sărbătorit de lumea ortodoxă în 26 octombrie.
Din hagiografii, Dimitrie din Sirmium, proconsul de Salonic și creștin, a suferit persecuția și martiriul în timpul marilor prigoane împotriva creștinilor ale împăraților Dioclețian și Maximinian Galerius (anul 306 d.Chr).
A devenit apoi sfânt protector al Salonicului, iar moaștele sale izvoratoare de mir au fost asociate cu mute minuni ce au protejat orașul în numeroasele invazii.
În timpul cruciadelor, Sfântul a fost subiectul unei controverse între împăratul bizantin Alexis I Comnenul și conducătorul normand cruciat Bohemund al Antiohului, bizantinii refuzând ca imaginea Sfântului să fie asociată cu imaginea cruciadei.
PĂSTORUL ȘI CUVÂNTUL DAT PENTRU ANUL CEL NOU
În Grecia și România, sărbătorirea sfântului s-a suprapus pe ziua considerată prima zi de iarnă, cu ritualuri vechi legate de păstorie și încheierea anului calendaristic.
🐏 În tradiția românească, ziua Sfântului Gheorghe, celălalt sfânt militar (23 aprilie), este borna de la care primăvara este complet intrată în drepturi (când semănăturile de primăvară ar trebui să se încheie), iar ziua Sfântului Dimitrie (26 octombrie) este ziua în care toamna începe să lase loc iernii, ziua în care, teoretic strângerea roadelor a încetat și oile coboară de la munte.
Încă din ajun, pe 25 octombrie, tradiția milenară a Focului lui Sumedru (Sâmedru, Simedru, Sânmedru) adună satul în jurul unui rug imens, obicei păstrat și azi în zona subcarpatică.
Documentele arată Ziua Sfântului Dimitire este o zi a bilanțului și a onorării cuvântului dat – orice datorie sau împrumut avea, prin zapis sau jurământ, sorocul la Sfântul Dimitrie.
OCROTITORUL BUCUREȘTILOR
Al doilea, Sfântul Dimitrie cel Nou a fost proclamat ocrotitor al Bucureștilor în anul 1792, în vremea Mitropolitului Filaret al ÎI-lea (1792-1793), canonizat în anul 1955 și prăznuit de Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară la dată de 27 octombrie, zi în care racla cu sfintele sale moaște este așezată spre închinare credincioșilor pe Dealul Mitropoliei, într-un frumos baldachin împodobit cu flori.
Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov) s-a născut în localitatea Basarabovo, undeva în sudul Dunării, în vremea împăraților Petru și Asan, ai Imperiului Româno-Bulgar. Sfântul a fost în tinerețe un păstor român de animale. A viețuit asemeni unui ascet într-o peșteră nu departe de localitatea natală, după ce a îmbrăcat haina monahală la o mânăstire din apropierea localității Basarabovo.
În timpul războiului ruso-turc din 1768-1774, localitatea Basarabovo a devenit și ea teatru de operații. Un general rus, Ivan Saltîkov, a vrut să ia moaștele Sfântului Dimitrie în Rusia, dar un negustor credincios român care călătorise la Ierusalim (luând numele de Hagi Dimitrie) a cerut generalului ca moaștele să ajungă în România, pentru că sfântul era român. Generalul a lăsat moaștele sfântului în grijă lui Hagi Dimitrie, dar a cerut că să păstreze mâna dreaptă a Sfântului pe care a dus-o la Kiev, la Lavra Pecerska (atunci Ucraina era încorporată în Rusia).
Moaștele Sfântului Dimitrie Barasarabov (Dimitrie cel Nou) au fost așezate la 13 iulie 1774 în Biserica Mitropoliei de pe Dealul Mitropoliei din București și sunt și ele asociate cu minuni, în timp de epidemii, secetă sau război.
În timpul ocupației Puterilor Centrale asupra Bucureștiului, la 17 februarie 1918, soldații bulgari au furat racla cu moaștele sfântului pentru a o duce în Bulgaria, dar însuși feldmareșalul von Mackensen, comandantul Bucureștiului a intervenit ca moaștele să se întoarcă la București. Bucureștenii au organizat atunci o mare procesiune, bucurându-se de revenirea moaștelor.
Primul Parlament României (până la 1864, la instituirea prin Statutul lui Cuza a Senatului, Parlamentul a avut o singură Cameră, Adunarea Deputaților, numită inițial prin Regulamentele Organice Obtșeasca Adunare) și-a avut sediul pe Dealul Mitropoliei, adică în apropierea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou Barasabov.
Urez tuturor celor care îi au ca patroni spirituali pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie si Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov, La Mulți Ani, multă sănătate, fericire, prosperitate și îndeplinirea tuturor dorințelor.”
Sursa foto: Facebook