Ibrahimovic s-a retras din fotbal. 7 fapte despre el în afara sportului mare. Tatuaje, supercars, copilărie dificilă și alte lucruri din viața unui mare fotbalist

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 242 views

După o partidă între Milan și Verona în Italia, renumitul jucător de fotbal suedez Zlatan Ibrahimovic a anunțat retragerea sa din lumea fotbalului. Cu o carieră strălucitoare, acest atacant de 41 de ani, recunoscut pentru puterea, priceperea și imprevizibilitatea sa, a câștigat peste 30 de trofee și a înscris mai mult de 500 de goluri.

EQYNews.ro vă prezintă aspecte mai puțin cunoscute ale vieții lui Ibrahimovic, un pasionat colecționar de mașini de lux, care își petrece timpul liber vânând, făcând afaceri, scriind cărți și tatuându-se cu simboluri cu semnificații profunde.

Ibrahimovic este căsătorit cu un model de modă. Ea este cu 10 ani mai mare decât el.

Născut pe 3 octombrie 1981 în Malmo, Suedia, Zlatan Ibrahimovic este fiul unui imigrant bosniac musulman, Shefik Ibrahimovic, și al unei croate catolice, Jurka Gravic. Părinții săi au divorțat când el avea doar doi ani. A crescut în Rusengord, un cartier infam din Malmo, locuit în principal de imigranți, inclusiv din Balcani, Irak și Liban. În tinerețea sa, Ibrahimovic, implicat în furturi de biciclete, și-a creat reputația de a fi unul dintre principalii huligani ai școlii. Cu toate acestea, a ales în cele din urmă să urmeze un drum sportiv profesional. Inițial s-a dedicat taekwondo, dar a trecut ulterior la fotbal – o decizie care s-a dovedit a fi decisivă pentru destinul său.

În 2002, Ibrahimovic s-a îndrăgostit de actrița, modelul și antreprenoarea suedeză Helena Seger, cu zece ani mai în vârstă decât el. Seger își amintește momentul când l-a întâlnit pentru prima dată: „Și-a parcat Ferrari-ul atât de ineficient într-o parcare din Malmö, încât mi-a „încuiat” Mercedesul. Într-un mod destul de nepoliticos, i-am explicat că ar trebui să parcheze din nou. Și apoi am observat că îi plăcea.” În pofida faptului că relația lor nu a fost oficializată, Ibrahimovic și Seger sunt împreună de peste 20 de ani.

„O nuntă îmi poate perturba propriul sentiment de independență. Nu vreau să fiu percepută ca soția unui fotbalist celebru sau câștigătoarea unui concurs de frumusețe ”, recunoaște Seger. În același timp, Ibrahimovic însuși în diverse interviuri își numește partenerul de viață soția sa. Cuplul are doi fii: Maximilian (născut în 2006) și Vincent (născut în 2008).

Este un mare fan al tatuajelor

tatuaj zlatanNumele copiilor săi sunt tatuate pe brațele atacantului. Acest fotbalist este faimos pentru pasiunea sa pentru tatuaje, având câteva zeci pe corpul său. Majoritatea tatuajelor sale sunt legate de viața sa personală. Printre cele mai notabile tatuaje se numără așa-numitul “cod Ibrahimovic”, care include datele de naștere ale persoanelor dragi lui, inclusiv părinți, frați, surori și copii. Alte tatuaje remarcabile includ:

 • numele de familie „Ibrahimovic”, umplut cu grafie arabă;
 • doi ași dintr-o mână de poker ca simbol al norocului;
 • un dragon roșu, simbolizând spiritul de luptă și pasiunea pentru artele marțiale;
 • numele fotbalistului pe burtă, umplut cu cerneală albă specială – tatuajul se vede doar atunci când jucătorul transpira;
 • „Only god can judge me” („Only God can judge me”) – un indiciu la religiozitatea atacatorului și o referire la replicile din compoziția rapperului american Tupac Shakur;
 • Buddha cu cinci capete (patru capete simbolizează elementele lumii – foc, apă, pământ și aer, iar al cincilea – principiul creator);
 • „Dreamcatcher” – amuleta nativ american;
 • crapul koi – un pește care poate înota împotriva curentului, simbolizează depășirea dificultăților vieții;
 • ta-moko este un tatuaj tradițional al poporului maori din Noua Zeelandă, care este aplicat folosind un instrument special care lasă nu numai un model, ci și cicatrici pe corp.

Ibrahimovic a recunoscut că inițial a avut o atitudine negativă față de desenele de pe corp, numindu-le „proasta formă”, dar apoi și-a dat seama că tatuajul devenise „un fel de drog” pentru el.

Nu bea alcool, dar îi place să vâneze

Potrivit lui Ibrahimovic, nu a consumat niciodată droguri psihoactive în viața lui, dar recunoaște că probabil se ascunde în el un dependent de droguri. Fotbalistul înseamnă numeroasele sale hobby-uri, în care se cufundă cu capul în cap. Unul dintre cele mai pasionate hobby-uri este vânătoarea și pescuitul. În special, fotbalistul a participat la un safari în Africa de Sud, unde a ucis un leu uriaș, precum și la o vânătoare tradițională în Suedia natală, unde a reușit să împuște un elan de 500 de kilograme dintr-o pușcă. În 2012, sportivul și-a achiziționat chiar propriile terenuri de vânătoare, după ce a cumpărat micuța insulă Davenso de pe lacul Mederen, lângă Stockholm, pentru 2,5 milioane de euro.

În 2006, Ibrahimovic a fost implicat într-un scandal când, în ajunul unui meci cu Suedia, a mers într-un club de noapte cu doi coechipieri. Jucătorii au revenit la baza sportivă complet treji, însă antrenorul principal Lars Lagerbeck i-a suspendat pe jucători din joc pentru încălcarea disciplinei și i-a trimis acasă. În plus, Ibrahimovic, în timp ce juca la Ajax Amsterdam, a apărut în presă ca participant la conflictul dintr-unul dintre barurile locale. Agentul atacantului Anders Karlsson a negat însă aceste zvonuri, spunând că clientul său nu bea niciodată deloc. „Toți cei care îl cunosc pe Zlatan vă vor spune cu încredere că nu bea alcool”, a subliniat el .

Are o întreagă colecție de mașini rare și foarte scumpe.

Mimmo Carriero / Keystone Press Agency / Global Look Press

Mimmo Carriero / Keystone Press Agency / Global Look Press

Fiorul în afara terenului lui Ibrahimovic vine în parte din colecția sa mare de mașini rare, scumpe și foarte rapide. Atacantul dă preferință supercar-urilor mărcii italiene Ferrari, dintre care jucătorul are cel puțin cinci piese în garaj. Una dintre cele mai recente achiziții a fost Ferrari Daytona SP3 decapotabilă extremă, produsă într-un tiraj de doar 599 de exemplare. O mașină de peste 2 milioane de dolari, echipată cu un motor V12 de 6,5 litri, poate ajunge la prima sută în 2,75 secunde, iar viteza sa maximă depășește 340 km/h. O listă aproximativă a celor mai scumpe mașini ale fotbalistului suedez este următoarea:

 • Ferrari Daytona SP3 (2,3 milioane de dolari);
 • Ferrari Enzo (2 milioane de dolari);
 • Ferrari Monza SP2 (1,7 milioane de dolari);
 • Ferrari LaFerrari (1,4 milioane de dolari);
 • Porsche 918 Spyder (1,1 milioane de dolari);
 • Ferrari SF90 Stradale (500.000 USD);
 • Ferrari 488 Pista (330 mii USD).

Numele fotbalistului a devenit un cuvânt uzual în suedeză

În perioada când Ibrahimovic juca pentru clubul PSG din Paris, unde a înscris peste o sută de goluri, mass-media sportivă din Franța a creat termenul “zlataner”, derivat din numele fotbalistului de excepție, cunoscut pentru forța și creativitatea sa de pe teren. Mai târziu, verbul “zlatanera” a fost inclus oficial în dicționarul limbii suedeze în secțiunea de neologisme, cu semnificația “a domina, a realiza sau a efectua ceva prin forță”. În țara natală, faima suedezului balcanic este atât de mare încât multe site-uri sportive au adăugat un buton separat “Zlatan”, lângă secțiunea “Fotbal”, exclusiv pentru știrile despre această legendă locală.

Și-a lansat propriul brand de îmbrăcăminte

Haine Zlatan IbrahimovicLa diferite intervale, Ibrahimovic a experimentat cu diverse întreprinderi pentru a-și maximiza veniturile, toate sub marca personală. În 2015, a lansat o serie de parfumuri, intitulată Zlatan Ibrahimovic, care oferea atât arome masculine, cât și feminine. În anul următor, fotbalistul și-a inaugurat propriul brand de îmbrăcăminte, AZ, cu sloganul “Amateur to Zlatan” (“De la amator la Zlatan”). Crearea colecției inaugurale, în colaborare cu compania norvegiană Varner, a necesitat aproximativ 18 luni.

Seria de îmbrăcăminte sportiva, care includea articole pentru bărbați, femei și copii, se remarca printr-un design minimalist, cu logo-uri discrete și o gamă de culori subtile de negru, gri și albastru. Îmbrăcămintea de tip street style oferea calitate ridicată la un preț accesibil. Produsele au fost distribuite în peste zece țări din Europa, însă în 2018, Ibrahimovic a fost forțat să își închidă această afacere. În cei doi ani de funcționare, brandul AZ a înregistrat pierderi de 21,7 milioane de euro, iar continuarea promovării acestuia a fost declarată nefiabilă din punct de vedere economic.

Ibrahimovic a scris mai multe cărți

Zlatan Ibrahimovic este unul dintre sportivii cu cea mai mare vizibilitate la nivel global – profilul său de Instagram numără acum peste 60 de milioane de urmăritori. De-a lungul timpului, s-au publicat mai multe cărți referitoare la viața și cariera fotbalistului, care s-au dovedit a fi imediat de succes.

Eu sunt ZlatanPrima și cea mai faimoasă carte, intitulată „Eu sunt Zlatan”, a fost scrisă în colaborare cu apreciatul jurnalist și autor suedez David Lagercrantz, bazându-se pe un interviu de 100 de ore cu fotbalistul. Această lucrare este un imn pentru toți cei care se simt neînțeleși sau diferiți de majoritate, dar care, în pofida nedreptăților, nu renunță. „Este extraordinar să fii diferit de ceilalți. Continuă să fii tu însuți. Mie personal mi-a fost de ajutor”, afirmă autorul în carte.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.