Finlanda: Primul exerciţiu cu NATO de la aderarea la alianţă

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 233 views

Finlanda a anunțat joi că a efectuat primul exercițiu militar de la aderarea la NATO, cu două fregate germane și portugheze care au acostat simbolic în portul Helsinki.

Fregatele Mecklenburg-Vorpommern și Bartolomeu Dias vor sta în capitala finlandeză până duminică, potrivit unui comunicat al marinei finlandeze, informează agerpres.ro.

Miercuri, înainte de sosirea lor în Helsinki, navele NATO au participat la un exercițiu desfășurat de flota finlandeză de coastă în Golful Finic, aproape de Rusia, alături de trei nave ale țării nordice.

Marina a precizat într-un comunicat că acesta este primul exercițiu și vizită de când Finlanda a devenit membru NATO.

Finlanda, care împarte o frontieră cu Rusia, a pus capăt decadelor de neutralitate și nealiniere militară și a devenit oficial membru al Alianței pe 4 aprilie, alăturându-se ca cel de-al 31-lea membru.

Candidatura Finlandei și a Suediei la NATO a fost anunțată în mai anul trecut, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia și a cererii Moscovei de înghețare a oricărei extinderi a alianței spre Est, reamintește AFP.

Suedia încă așteaptă aprobarea necesară de la doi membri, Turcia și Ungaria, pentru a se alătura NATO.

Intrarea Finlandei în NATO adaugă 1.340 de kilometri de frontieră între Alianță și Rusia.

Țara nordică, care a menținut rezerve militare masive de câteva sute de mii de cetățeni ce pot fi mobilizați chiar și după sfârșitul Războiului Rece, aduce resurse militare semnificative la NATO.

Exerciții cu soldați ai NATO au avut loc deja în mod regulat în Finlanda în ultimii ani, țara fiind membră a „Parteneriatului pentru Pace” al alianței.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.