AI ar putea distruge 300 de milioane de locuri de muncă

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 288 views

Inteligența artificială transformă lumea muncii, la fel cum au făcut-o calculatoarele și smartphone-urile. ChatGPT reprezintă „momentul iPhone” al acestei revoluții, care amenință numeroase profesii, în timp ce cele mai puțin dorite rămân sigure.

La doar două luni de la lansarea ChatGPT în noiembrie, chatbot-ul a adunat aproximativ 100 de milioane de utilizatori activi și a devenit cea mai rapidă aplicație de internet în creștere din toate timpurile. Această tehnologie permite computerele să fie nu numai mai rapide, ci și aproape la fel de creative ca oamenii.

GPT, sau Generative Pretrained Transformers, sunt algoritmi speciali care generează conținut la cerere. Analiști, programatori și studenți pot utiliza ChatGPT pentru a crea materiale de lucru într-o manieră mai rapidă și eficientă. Această tehnologie va afecta piața muncii într-un mod similar cu invenția computerului, internetului sau smartphone-ului.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Pennsylvania și OpenAI, compania din spatele ChatGPT, aproximativ 20% dintre angajații din SUA ar putea fi înlocuiți de modele AI precum ChatGPT. Profesiile cele mai expuse includ contabili, matematicieni și scriitori, în timp ce mecanicii motocicletelor, bucătarii și foratorii sunt mai puțin afectați.

Goldman Sachs estimează că inteligența artificială ar putea elimina până la 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă în întreaga lume. În SUA și Europa, două treimi din toate locurile de muncă sunt expuse într-o formă sau alta automatizării prin inteligența artificială.

Cu toate acestea, există potențial în utilizarea inteligenței artificiale pentru a automatiza procese repetitive și a elibera angajații pentru activități mai creative. Criticii susțin că, în cele din urmă, ChatGPT doar imită ceea ce oamenii au scris anterior și nu creează ceva cu adevărat nou. Totuși, linia dintre imitație și creație devine din ce în ce mai neclară.

În viitor, locurile de muncă cu competențe care sunt cel mai puțin susceptibile de a fi automatizate vor fi cele mai sigure, incluzând gândirea critică, inteligența emoțională, creativitatea și activitățile manuale. Roboții AI precum ChatGPT nu vor putea înlocui atât de repede muncitorii din construcții, mecanici, croitori și instalatori, cel puțin nu până când tehnologia roboticii nu va experimenta o descoperire similară cu inteligența artificială prin ChatGPT.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.