Deputatul de Galați Sorin Titus Muncaciu (AUR): „24 Ianuarie – Unirea Principatelor Române -eveniment fundamental în edificarea Statului Național Unitar Român Modern”

de Florian
0 Comentariu 68 views

Sub titlul „24 Ianuarie – Unirea Principatelor Române -eveniment fundamental în edificarea Statului Național Unitar Român Modern”, doctorul Sorin Titus Muncaciu deputat AUR de Galați a scris pe Facebook un comunicat dedicat fundamentalului eveniment de la 24 ianuarie 1859. Asta, pentru că la Galați, Alexandru Ioan Cuza a îndeplinit anterior Unirii, mandate de Președinte al Judecătoriei Covurlui, respectiv Prefect de Covurlui.

Mesajul omului politic are următorul conținut:

„ Momentul 23-24 ianuarie 1859 reprezintă unul de mare încărcătură istorică și națională. Unioniștii moldoveni și munteni s-au înțeles ca atunci când delegația de la Iași va trece prin București spre Constantinopol unde trebuia să anunțe alegerea la Iași a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, înaintea întrunirii Adunării Elective de la București, Alexandru Ioan Cuza să fie și opțiunea pentru tronul de la București.
Deoarece unioniștii erau minoritari în Adunare, ei alarmaseră populația Bucureștiului -micii meseriași, negustorii, muncitorii care să se adune și, la nevoie, să înconjoare clădirea de pe Dealul Mitropoliei pentru a-i descuraja pe adversarii Unirii. Unioniștii mai contau și pe câteva formațiuni militare ale unor ofițeri adepți ai Unirii.
Într-o cameră de 36 mp, a Hotelului Concordia (Ulița Nemțească, astăzi Strada Smârdan 39, în apropierea Băncii Naționale ), în seara de 23 ianuarie 1859 membrii ”Partidei Naţionale” au luat în unanimitate, decizia alegerii Domnitorului Moldovei, Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti.
După luarea acestei decizii, unioniștii din Țara Românească, în zorii zilei de 24 ianuarie 1859, au mers către sediul Adunării de pe Dealul Mitropoliei. Acolo, unde mai târziu va fi primul Parlament al României moderne, s-au reluat lucrările Adunării Elective a Țării Românești.
Deși nu erau majoritari, unioniștii și-au impus punctul de vedere iar Alexandru Ioan Cuza a fost ales primul Domn al Principatelor Unite Moldova și Țara Românească. Mulțimea era deja adunată și la nevoie ar fi năvălit în sală.
Actul istoric de la 24 Ianuarie 1859 rămâne înscris cu litere de aur în glorioasa carte a Istoriei Neamului Românesc!
Urez tuturor românilor, din Țară și din afara granițelor sale ca Ziua Unirii Principatelor să le fie un prilej de bucurie și de exprimare a atașamentului față de valorile naționale românești.
Nu suntem cu nimic mai prejos decât ceilalți europeni, să fim demni în Europa!”

Sursa foto: Facebook Sorin Titus Muncaciu

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.