De ce îmbulzesc politicienii la Iași pe 24 Ianuarie? 24 Ianuarie este evenimentul Bucureștiului!

de Florian
0 Comentariu 59 views

Am avut întrebarea din titlu în minte, în anii uceniciei de elev și student în ale Istoriei. În acea perioadă am întâlnit profesori foarte buni, iar unul dintre ei, nu îi voi pronunța numele,  încă trăiește, să-i dea Dumnezeu ani mulți! ne-a explicat că, după ce Iașul și-a pierdut rolul de Capitală, a existat obiceiul ca ieșenii să fie cinstiți de bucureșteni prin celebrarea la Iași a Unirii, eveniment care s-a generalizat și după perioada 1916-1918, cât Iașul a fost capitala României libere și neaservite Puterilor Centrale. În plus, s-a instituit obiceiul ca Patriarhul României care are sediul la București să fie ales mereu dintre Mitropoliții Moldovei.

Așadar, mulți politicieni au preferat Iașul,  Președintele Senatului Nicolae Ciucă, fostul premier Ludovic Orban, liderul AUR George Simion alături de conducerea partidului său.

Președintele Iohannis și Premierul Ciolacu au ales să se adreseze românilor de la București.

Actul de la 24 ianuarie 1859 s-a petrecut la București, pe Dealul Mitropoliei, unde azi este Patriarhia Română. Așadar, Cuza a fost ales ca domn al Țării Românești, după ce la 5 ianuarie 1859 fusese ales la Iași. Cuza a venit în București pe 8/20 februarie 1859,

Așadar, ar fi corect istoric, ca București să fie centrul manifestărilor care aniversează actul de la 24 ianuarie 1859, iar Iașul să fie celebrat pe 5 ianuarie în fiecare an, în cinstea momentului  5 ianuarie 1859.

Sursa foto: Pixa Bay

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.