De ce se scumpesc din nou asigurările în 2023?

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 141 views

Situatia polițelor RCA este într-o criză iminentă, iar soluțiile rapide și pe termen scurt sunt limitate. Această situație a fost generată de mai mulți factori interdependenți.

  • Asiguratorii: Piața RCA este dominată de câțiva jucători mari care pun presiune asupra tuturor, inclusiv asupra statului. De asemenea, există riscul falimentului unor asiguratori, ceea ce îi face “too big to fail”. În plus, despăgubirile sunt adesea întârziate, ceea ce afectează relația cu clienții și lichiditatea în piață pentru asiguratori.
  • Service-urile auto: Acestea se confruntă cu o inflație foarte mare pe componente și piese de schimb, care este de trei ori mai mare decât inflația la nivelul consumului final. De asemenea, salariul minim a crescut, iar fiscalitatea a crescut la începutul anului, afectând profitabilitatea lor. Problemele legate de calitatea serviciilor oferite sunt, de asemenea, o problemă.
  • Asigurații: Comportamentul lor s-a schimbat în totalitate și acum pentru orice nimic dorește asigurarea celuilalt. O singură zgârietură în trafic poate fi suficientă pentru a deschide un dosar de daună în care se comandă lucrări de reparații costisitoare pentru mașini scumpe. Verificarea devizelor, autenticitatea evenimentelor și verificarea calității reparațiilor rămân probleme importante pentru asiguratori. Hazardul moral rămâne o problemă majoră și costisitoare.
  • Statul: Fără o infrastructură corespunzătoare, în special în apropierea metropolelor mari, accidentele vor persista frecvente și costisitoare pentru sistemul de asigurări. Un caz notabil este Centura Bucureștiului, care influențează semnificativ sistemul de asigurări. Este esențial ca statul să-și asume responsabilitățile referitoare la calitatea lucrărilor de reparații, implicându-se mai mult decât o face acum.

Rezultatul acestor aspecte este o creștere constantă a primei de asigurare RCA. Anual, se introduc noi tarife care devin din ce în ce mai restrictive.

Desigur, într-un astfel de cadru, politicianul ne oferă soluția tradițională pentru abordarea problemei: limitarea prețului RCA. Cu toate acestea, aceasta va genera efecte nedorite și va accentua problemele, în loc să le soluționeze.

Sursa informatii: republica.ro

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.