Sunt multe definiții ale păcii de-a lungul timpului. Unii o denumesc întreruperea temporară a războiului (vechii greci), alții spun că pacea este scrisă de învingători și de numărul de tunuri pe care îl au (Napoleon și Winston Churchill), soluția tuturor problemelor (Woodrow Wilson), sursa altor rele dacă este încheiată prost (Ionel Brătianu).
Zilele acestea, la Jeddah în Arabia Saudită, 40 de țări caută pacea. Este prezentă China, dar lipsește Rusia. Evident, Arabia Saudită și China fac fiecare jocurile lor. Prima e prietena SUA, cealaltă a Rusiei, dar și cele două forțe au jocurile lor de făcut.
Dar oare cum privesc rușii o pace la care nu sunt chemați deși este vorba de ei ca actori ai conflictutului,o pace la care nu și-au dorit să participe?
Ei nu și-au dorit să participe pentru că sunt condiții pe care Rusia nu le poate accepta. Evident, cu toții știm cam ce pot gândi rușii despre ceva unde nu apar dar sunt puși în discuție, dar de data aceasta replica lui Dmitri Medvedev, oficial rus de rang înalt (fost premier și lider al Federației Ruse în alternanță cu Vladimir Putin) este extrem de dură:
„Inamicul trebuie să vină târându-se în genunchi, cerșind milă”!
Și totuși, care ar fi condițiile Rusiei? Le spune același Dmitri Medvedev, citat de DC News:
„Prima: participarea ambelor părți ale conflictului, lucru care nu se întâmplă!
A doua: să fie luat în considerare contextul istoric. Și acesta este: Ucraina nu a existat ca țară înainte de 1991. Este o așchie din Imperiul Rus.
Ucraina se află într-o fază de semi-descompunere, iar o parte din teritoriile sale au revenit Rusiei.
Mediatorul care este dispus să recunoască aceste aspecte evidente are șanse de succes. Ceilalți, niciuna!”
Așadar, Rusia, conform lui Medvedev nu dorește să oprească deloc conflictul pentru că vrea mai mult. Dacă traducem în limbaj militar o atitudine diplomatică, putem comenta declarația oficialului rus în cheia „când ești în avans pe front, nu cauți pacea”!
Așadar, militar vorbind, nu există nicio evidență care ar forța Rusia să accepte pacea. Din păcate, din istorie, știm că arareori rușii au participat la păci la care n-au putut să dicteze.
Sursa foto: DC News