A venit toamna! Jariștea Locantă anunță „țignalul” pentru înscrierile la Revelion 2024

de Florian
0 Comentarii 1,1K views

Pe vremuri, primul comitet de tir avea în denumire noțiunea de „dare la semn”. „Țignalul” este termenul pentru semnal, intrat în vorbire în secolul XIX, o dată cu calea ferată construită de germani și cu sosirea primelor trenuri la Filaret și, din 1872, la Gara de Nord.

La Jariștea Locantă, se știe că arta de a petrece este aceea a gospodăririi. Adică vara să lucrezi la sanie, iarna la car. Adică să faci în așa fel încât, când începe un sezon, să ai pregătit ce îți trebuie.

Ne mai despart puțin peste trei luni până când 2023 își va lua adio de la noi ca să intre în istorie. În Bucureștiul boieresc,  boierii luau o masă frugală în noaptea de final de an, pentru că ei mergeau, cu domnitorul în frunte, la Mitropolie ca să asculte slujba, apoi ospătau.

La curtea domnitorului Constantin Brâncoveanu, era obiceiul așteptării răvașului. Zice-se că înainte de Crăciun, boierii divăniți, să le zicem miniștrii noștri de azi depuneau la domnie simbolul puterii lor, fiecare după dregătorie și îndatoriri. Dacă în dimineața de Anul Nou, feciorii domnești (curierii Domniei) le băteau în poartă aducându-le simbolul înapoi, se chema că fuseseră vrednici și se puteau înfățoșa în fața Domniei, la banchetul cel mare. Aici, fiecare venea, pupa inelul domnesc sau poalele anteriului și se așeza la masă. Chelarii aduceau băuturile, slujbașii stolnicului grijeau să dea bucatele la masă, atent pregătite de meșterii de la cuhnii. Toastul domnesc era salutat cu salve de tun, iar boierii puteau benchetui până târziu.

Moda s-a schimbat iar bonjuriștii au lansat, după obicei franțuzesc, să petreacă „treji” (reveillons-să ne trezim) trecerea dintre ani. Prin Țara Talienilor, se cam dădea la pistoale și se aruncau vechiturile pe geam, de aceea, era rău de te prindea păcatul să nu stai în sărăcia și nevoile tale apoi să te preumbli noaptea pe străzi,

De obicei, se consumau produse care să înmulțească banii: linte, pește,  măsline, boabe de struguri. Se evita consumul cărnii de paseri care erau scurmătoare deci risipitoare.

Așadar, pe la zorii lui 1823,  începură și boiarii noștri să ia obiceiul cel franțuzit al privegherii trecerii în Noul An.

Kera Kalița, consecventă obiceiurilor „celor mai fine obraze” s-a gândit să lanseze propunerea de meniu, atent chivernisit, cântărit, prețăluit pentru ca anul cel cu mari fandoseli în ale politichiei, 2024, să înceapă bine.

Acum, ascultați, boieri dumneavoastră preacinstita precuvântare a Kerei Kalița de la Jariștea Locantă:

„Acea noapte legendară, atunci când pe cerul Bucureștilor Vechi se aprind mii de artificii, străzile capătă noi și nebănuite străluciri de la făcliile pelerinilor, iar Jariștea este luminată de sclipirile din sufletele pășitorilor! De Revelion, se trezește la viață bucuria de a trăi frumos și tumultuos! Iar locul cel mai potrivit pentru această descătușare sufletească deplină, care ne face să luăm anul de la capăt, cu încercări și triumfuri deopotrivă, este chiar Locanta Kerei Calița, în care candelabrele s-au aprins feeric, iar forfota chelnerilor este semnul că, în acorduri de lăută și isonuri de cimvale, se pregătește festinul!

Dar ce festin, ca la o nuntă brâncovenească sau ca la serbările lui Alecu Marghiloman! Cuvintele sunt prea puține pentru a descrie cum se cuvine bogăția de pe mese.
Mai întâi, vin la rând antreurile într-o generoasă și apetisantă devălmășie:
-aspic vânătoresc de prepeliță întru slava Bărăganului etern în care și Jupâneasa a copilărit cândva
-mușchiuleți de mistreț cu vișine și fistic, ca la conacul argeșean de la Florica al Brătienilor
-tartine cu pateu de brânză picantă frecată cu mirodenii și ierburi de gust
-desăvârșitul foie gras de gâscă îndopată cu boabe de aur, pe canapele cu jeleu de fructe de pădure
-terină de căprioară pe feliuțe de naramze siciliene
-balotina de iepure de câmp cu rubine de rodii, în crustă de piper roșu din Guyana
-ruladă boierească de vițel de lapte, cu sparanghel și susan
-rulou de somon norvegian înfumurat, cu adaos meșteșugit de brânză fină franțuzească și olive verzi grecești, culese mai an la Volos de însăși Jupâneasa
-cremă răcoroasă de brânză de Muscel cu izmă creață de Lehliu
-răsfățul Domniței Ralu Caragea – pat de grapefruit roz cu pateu de fazan cu chimion
Urmează un deliciu pescăresc din japșele dunărene, așa cum le plăcea bonjuriștilor:
-șalău bonne femme, fiert înăbușit în baie de vin alb aromat, apoi dichisit cu carote caramelizate și sos de capere și nucșoară rasă
Pentru sațiu, pântecul se pune la cale cu un festival de fripturi imperiale:
-medalion de căprioară din pădurile neatinse de picior de om, care se hrănește cu fragi, mure și zmeură, iar baș-bucătarul îl întovărășește din belșug cu afine
-cotlet florentin de Mangalița încrucișată cu porc mistreț, gătit cu arome numai după ce a fost ținut o săptămână în baiț de vin ghiurghiuliu cu ceapă roșie, usturoaie și ienibahar
-piept fraged de curcan trufaș, aghesmuit cu coniace și servit cu garnitură înviorătoare de spanac sotat în unt de bivoliță
-piureu de cartofi dulci înnobilat cu trufe negre și albe, vânate cu câini din rasa Lagotto Romagnolo
-salată verde cu morcov ras și mărar verde, stropită cu o vinegretă din ulei extravirgin de măsline, balsamico de Modena, sare neagră vulcanică și piper mozaic din Antile
Dedulcirea se va face târziu în noapte, după ce mosafirii vor fi sorbit din cupele cu sorbeturi de limone pentru împrospătarea gustului, urmând a fi răsfățați cu:
-tort de ciocolată Pompadour, cu ganache de cacao, frișcă și coajă rasă de portocale, servit ca la Petit Trianon cu înghețată de vanilie făcută în casă
Barul de Revelion va fi bine garnisit, iar, în clinchet vesel de carafe și clondire, gheridoanele vor fi pline cu cele mai alese licori strânse de Kera Calița din călătoriile sale prin țară și prin lumea întreagă:
-Whiskey yankeu de Tennessee extras din butoaiele arse pe dinăuntru de Jack Daniel’s
-Whisky scoțian – Chivas Regal – adus în sunete de cimpoaie
-Cremă Bailey’s de whisky irlandez pentru fandoselile damelor
-Absolut Vodka, distilată cu rigoare scandinavă și făcută numai cu apă de ghețar
-Rom din Caraibe, vis al galeșelor ostroave barbiliene
-Gin tonic după rețeptul Reginei Elisabeta a II-a
-Aperol Spritz, sprințar ca o canțonetă italiană
-Cinzano de inimă amară
-Campari Orange de alungat tristețile
-Vin spumant, după metoda din Champagne, etalând milioane de perluțe
-Prosecco refreșizant ca la Pordenone, lângă Veneția
-Bere artizanală bolborosind ademenitor
-Țuică de prune de Văleni învechită în butoiaș de dud
-Sauvignon Blanc de Budureasca, cu o plăcută aciditate fructată
– Rosé în stil provensal de la Budureasca, pentru răcorirea sufletului
-Merlot sângeriu de Budureasca, pulsând în vene și deopotrivă în suflete
-Energizante care ar pune în mișcare orice tăuraș sanguinolent
-Selecție elegantă de ceaiuri englezești inspirată de la Palatul Buckingham de Riga Charles al III-lea
-Soft drinks – cele mai fâșnețe sucuri răcoritoare
-Nectaruri aromitoare de fructe
-Ape minerale cu și fără bule
-Capuccino, espresso și alte cafeluțe migălite la jar și la nisip, ca pe vremea lui Kara Hamie
Muzichiie și vorbe de duh
-Cuvântarea Kerei Calița de la miezul nopții, cu pilde din vremurile bune de demult și cavalcadă rocambolescă de povești din vremurile trecute
-Cristina Ioana, diseuză romanțioasă, trece în revistă repertoriul bucureștean interbelic
-Taraful Craii de Curtea Veche, condus de Chiriac Haralamb, spectacol de muzică lăutărească veche
-DJ mixând cu dexteritate la platane
Obolul trecerii într-un An Nou Fericit
-850 de bănuți de aur sau 850 de lei noi
Pentru a fi siguri că locurile Dumneavoastră și ale invitaților ce vă însoțesc sunt juruite, e bine să faceți din timp cuvenita rezervațiune la unul dintre numerele de telefon binecunoscute: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!”
Sursa foto: Jariștea Locantă

😊 Susține jurnalismul independent! 😊

Donează pentru a ne ajuta să aducem știrile corecte și relevante mai aproape de tine. Fiecare contribuție ne ajută să creștem și să continuăm. 🙌

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți F5xMedia și pe Google News

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu