Zelenski și discursul lipsă la București

de Florian
0 Comentariu 132 views

O amplă dezbatere se poartă acum de ce nu a ținut Volodimir Zelenski la Parlamentul României un discurs. Adversarii lui Zelenski jubilează: l-a speriat Diana Șoșoacă atât de tare că a decis să stea cuminte.

Prietenii lui Zelenski sunt supărați: ne-a tratat cu spatele, a considerat că România este un soi de circ și că pur și simplu nu contăm pentru el.

Nu sunt fan al lui Zelenski și al modului lui de  a face politică. Evident, nu mă încadrez în categoriile menționate mai sus, pentru că dincolo dacă sunt sau nu de acord cu el, am experiența necesară în a fi obiectiv.  Asta pentru că am cunoștințe diplomatice suficiente să susțin cauza României într-o conjunctură oficială. Evident, mă abțin să merg la concursurile MAE care sunt un fel de regie ieftină. Degeaba scoți locuri, dacă la post trimiți toate conservele expirate din depozitm adică amante, nepoți, fii, fiice și alte personaje care merg în diplomație numai fiindcă a luat foc Bamboo și nu mai au unde să se distreze.

Opinia mea este următoarea:

Volodimir Zelenski într-un discurs trebuia să mulțumească României și românilor pentru ajutor și  să spună că este prietenul României. Evident, un neo-fascist cum este Zelenski (cât timp Petliura și Bandera sunt eroi naționali și el a spus cu subiect și predicat că România în 1918 a luat Bucovina Ucrainei, fapt total fals din punct de vedere istoric) nu poate să afirme că este prieten al României.

A fi prieten cu România ar fi însemnat să garanteze drepturile românilor din Basarabia de Sud, Herța, Bucovina de Nord. Ori, Zelenski nici măcar nu amintește de românii de acolo.

Neo-fascistul Zelenski vrea pur și simplu și restul Bucovinei care mai este în România, ca să mă duc în logica discursului său imediat după ce a devenit Președinte („România a răpit Bucovina Ucrainei în 1918”). Un discurs, azi în Parlament, trebuia să-l angajeze în recunoașterea integrității naționale a României. Ori, Zelenski a evitat direct asta. Deci, dacă Ucraina va fi pe o poziție de forță față de noi, nu se va sfii să emită pretenții la adresa României cum face Ungaria cu Transilvania. Adică dacă Ucraina va fi în NATO și UE va avea pretenții ca Ungaria, sau va iniția diferende precum grecii cu turcii în chestiunea Ciprului sau a Mării Egee și frontierei maritime.

Acum, voi mai avea o opinie, de data asta față de ce au spus analiștii. Mi s-au părut niște analize atât de idioate, păcat de anii ăia de școală sau de presă pe care zic că-i au în spate.

Ca om care am studiat Protocol Diplomatic sau informații istorice despre pregătirea atâtor vizite oficiale, negocierea unor tratate, eu știu că nu ține figura aia cu „nu aveam discurs pregătit dar o să am”.

Domnul Klaus Iohannis, Președintele României a spus că tot ce face Zelenski aici este discutat la sânge. Președintele României a spus exact ce zic și eu: de la început, ucrainenii au ales să nu fie discurs la București.

România l-a primit pe Zelenski pentru că vrea notorietate în UE, Zelenski se simte incomod la București, pentru că agenda lui e anti-românească. România ar fi dorit discurs dar nu a obținut.

Zelenski a venit la București pentru că nimeni nu-l prea mai bagă în seamă. În SUA, nu a fost primit, pe polonezi i-a enervat, Slovacia nu vre să audă de el, Ungaria nici atât.

Repet, azi, diplomația românească a înregistrat un eșec. Doamna Ministru de Externe ar trebui chiar să considere că a fost înfrângerea sa ca Ministru, înfrângere numărul 1. Eu, dacă aș fi fost Ministru de Externe, după plecarea lui Zelenski mi-aș fi anunțat demisia de la Ministerul de Externe.

Măcar acum. ar trebui doamna Luminița Odobescu, Ministrul de Externe al României să înțeleagă faptul că Ministerul domniei sale a dat-o în bară.

Repet, după peste 20 de ani de învățământ superior și cercetare ca vechime, am învățat să fiu obiectiv. Regimul de la Kiev este neo-fascist și nu o spun pe linia aceea clasică a diplomației rusești, deci nu sunt rusofil. Neo-fascistă este și Giorgia Meloni în Italia, este și Marine le Pen în Franța, neo-fasciști sunt și Vox în Spania.

Neo-fascism înseamnă revizionism. Revizionismul a fost în istorie adus de Italia fascistă, de Germania nazistă și de el a profitat Stalin care, ca fost seminarist ortodox, știa că nu trebuie să tragă primul sabia din teacă.

Volodimir Zelenski este un revizionist: a declarat că România ar fi luat Ucrainei Bucovina, deci, nu este de acord că Bucovina de Sud este în România. Ori asta înseamnă revizionismul. Întâi, spui că nu ești de acord, apoi, când ai ocazia, încalci un tratat.

Așadar, dacă unii deplâng  sau critică ideea de a lua teritorii care istoric nu aparțin Ucrainei, de la Ucraina, să stea să vadă când va începe Ucraina să zică faptul că are teritorii în granițele altor state.

Repet, regimul de la Kiev este neofascist pentru că promovează agresivitatea nazistă a Komissariatului nazist al Ucrainei din 1941-1944.  Pe această linie se altoiește și imperialismul german al Primului Război Mondial. Simon Petliura ținea cu Germania lui Wilhelm II, Stepan Bandera a ținut cu Hitler. Bandera a măcelărit 400 000 evrei polonezi în Galiția. Bandera a dorit să fie independent de Hitler după 1944, sperând că aliații, adică englezii și americanii vor ajuta Ucraina.

Ori din 1943, Anthony Eden, diplomat britanic spusese clar: URSS are mână liberă în Est, inclusiv în România. Adică. Stalin dorea ca sistemul lui să ajungă unde avea unitățile Armatei Roșii ajunse.

Sunt foarte curios ca atunci când se va discuta chestiunea Tratatului din 1997 al României cu Ucraina (care are un termen de revizuire), care va fi cartea jucată de România și ce atitudine va avea România.

Repet, Ucraina puternică ne este inamic. Se știe că doctrina militară post-1991 a Ucrainei privea România ca stat inamic. Ucraina în UE și NATO va continua să fie un stat inamic României.

Cred că vizita de azi ar trebui să dea de gândit doamnei ministru Luminița Odobescu.

Îmi permit să vă dau un sfat Doamna Ministru! Nu țin eu neapărat să vin la Dumneavoastră, dar măcar acum în ceasul al 12-lea, după vizita lui Volodimir Zelenski încercați să stați de vorbă cu istoricii. Redați istoriei locul pe care-l merită în diplomație și asta va fi o inovație care vă va aduce un loc în manualele de istorie așa cum au fost Kogălniceanu sau Titulescu.

Până la urmă, pe toți ne preocupă, de la o vârstă încolo despre cum va vorbi posteritatea despre noi.

Sursa foto: DC News

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.