Vrei să scapi de mahmureală? Kera Kalița de la Jariștea Locantă, recomandă o rețetă!

de Florian
0 Comentariu 59 views

Mahmureala este acea senzație de greutate a capului, de greață după ce ai cam amestecat licorile de diferite grade etilice, ori ai cam exagerat numai cu un tip, ori ai combinat greșit mâncarea și băutura. Rezultatul e că trebuie să revii în formă. Din bătrâni, se zice că zeama de varză, gogonelele, castraveciorii murați ar cam reduce starea, însă există remedii de a scăpa de acea stare de „hangover”.

În Rusia de exemplu, țarii așezau o „decorație”, de fapt o uriașă roată de lemn, atârnată de gâtul unui bețiv, cu un lanț. Așa se făcea că, treaz fiind, chefliul din ajun realiza ce însemna „trasul în jos” în ochii lui și ai societății. Mulți au renunțat la prietenia cu paharul.

Se mai spune că tot în Rusia, țarul Nicolae I ar fi inspectat un post și un ofițer de gardă, într-o iarnă, se cam cinstise ca să scape de ger. Țarul, văzând  de la distanță că ofițerul  era băut, a pus să fie arestat. Ofițerul însă, văzând cine era,  a îndreptat arma spre el, a cerut parola și a spus: Majestate, mai întâi, spuneți parola, îmi aduceți ofițerul de schimb, apoi mă arestați, sunt în post și postul nu se părăsește decât la venirea schimbului. Uimit, Țarul a renunțat la arestare, ba chiar l-a avansat pe chefliu, spunându-i aghiotantului său: „e băut, dar știe regulamentul mai bine decât tine”!

Dar iată ce ne învață Kera Kalița, dacă ne-a lovit ispita și am depășit limita:

„ Când a descoperit bucuria mâncatului dincolo de nevoia de supraviețuire, omul și-a diversificat continuu repertoriul culinar, încă în cele mai vechi cuhnii scornindu-se cu încântare noi și noi puneri laolaltă a ingredientelor încununate cu felurite arome și miroasne.

Pe măsură ce, apoi, isprăvind cu tăvălugul pustiitoarelor valuri migratoare, prinții medievali au început să taie din bugetul dedicate haitelor de mercenari în armuri și să plătească simbrie și unor grămătici cu toga de catifea meniți să le completeze bibliotecile, au apărut tot mai multe compilații dedicate explorării universului aromelor. Prezența maurilor în Peninsula Iberică a însemnat nu doar filigranele dăltuite în piatră la Cordoba, Granada sau Sevilla, ci și diversificarea meniurilor epocii. O primă asemenea enciclopedie a gustului i se datorează învățatului caligraf Ibn Sayyar al-Warraq, care a pus laolaltă peste 600 de reţete savuroase, dar și total diferite de cele practicate azi de un Ferran Adria, de pildă. Astfel, pentru pregătirea unui sos făcea trebuință ca laptele să fie lăsat la soare timp de… 50 de zile. Cartea conţinea şi sfaturi cu privire la evitarea mahmurelii, chiar dacă în Coran se interzice consumul de băuturi alcoolice. Probabil, punându-și apăsat în Evropa condurii de mătase împodobiți cu pietre scumpe, califii se vor fi molipsit de câteva plăcute și euforice metehne ale locului! O variantă de combatere a dezagreabilelor senzații de după chef era să mănânci varză înainte de a consuma alcool, iar o alta să consumi o fiertură din legume verzi tocate, ierburi amare și semințe fermentate, numită kishkiyya, în dimineaţa de după beție, pentru a-ţi ostoi durerile de cap şi suferințele pântecelui.
Pantru alinarea mahmurelii: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!”
Sursa foto: Jariștea Locantă

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.