Turcia intervine! Cuvântul de ordine ar fi „dezastrul” dacă se extinde conflictul în zona Mării Negre

de Florian
0 Comentariu 136 views

Pentru Turcia, zona Mării Negre are o importanță deosebită. Acum câteva secole, Turcia controla aproape toate țărmurile Mării Negre, acum controlându-l numai pe cel de sud. În economia turcă actuală, Marea Neagră are un rol fundadamental.

Într-o declarație recentă, Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a accentuat ideea dezastrului reprezentat de intrarea Mării Negre într-o zonă de război permanent:

„Cred că o soluţie poate să fie găsită.Săptămâna trecută, în cursul unei convorbiri la telefon cu domnul Putin, noi am luat la cunoştinţă cerinţele Rusiei.Soluţia acestei probleme depinde de respectarea de către ţările din Occident a promisiunilor lor. Măsurile care ar fi permis transformarea atmosferei pozitive creată de către «Iniţiativa Mării Negre» într-un armistiţiu şi apoi într-un acord de pace pe termen lung nu au fost luate.Poziţia noastră aici este clară.Dacă se extinde războiul la Marea Neagră va fi un dezastru pentru regiunea noastră”.

Deși este stat NATO cheie în zona Mării Negre, Egeii și Estului Mediteranei, Turcia are o relație bună cu Rusia, după ce în trecut au fost principalele forțe combatante ale Sud-Estului Europei.

Rusia face un joc de anvergură, pendulând între NATO și Rusia, jucând cartea statelor turcofone ex-sovietice și a moștenirii otomane din Balcani.

Sursa foto: Pro TV

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.