SUA suspendă ajutorul pentru Niger

Secretarul Blinken: SUA suspendă temporar o parte din programele de ajutor pentru Niger

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 114 views

Departamentul de Stat al Statelor Unite a anunțat că guvernul SUA va suspenda temporar unele programe de ajutor pentru Niger, într-o decizie menită să reflecte preocupările legate de guvernanța democratică și ordinea constituțională din țară. Secretarul de stat, Anthony Blinken, a declarat că această suspendare vine ca urmare a loviturii de stat din Niger de la sfârșitul lunii iulie, când rebelii au înlăturat președintele ales Mohamed Bazum. Blinken a subliniat că suspendarea este în concordanță cu acțiunile ECOWAS și Uniunii Africane.

Blinken a explicat că suspendarea afectează doar anumite programe de ajutor extern de care beneficiază autoritățile nigeriene și că Statele Unite vor continua să ofere ajutor umanitar și alimentar. Operațiunile diplomatice și măsurile de siguranță pentru cetățenii americani în țară vor continua, în măsura posibilului.

„Oferirea de ajutor american guvernului Nigerului depinde de guvernanța democratică și de respectul pentru ordinea constituțională. Acest lucru este în conformitate cu măsurile luate de ECOWAS și Uniunea Africană. Guvernul SUA va continua să revizuiască asistența și cooperarea noastră externă, pe măsură ce situația de la fața locului evoluează în conformitate cu obiectivele noastre politice și constrângerile legale”, a declarat Blinken.

Secretarul de stat a reiterat angajamentul SUA de a sprijini Nigerul și a cerut restabilirea guvernului ales democratic al țării. În timp ce suspendarea este menită să transmită un mesaj clar în privința guvernanței și ordinii constituționale, Statele Unite rămân hotărâte să ofere sprijin în eforturile de revenire la normalitate în țară.

Lovitura de stat care a avut loc în Niger pe 26 iulie a dus la înlăturarea președintelui ales și la instaurarea unei noi conduceri conduse de garda prezidențială și comandanții armatei. Comunitatea internațională, inclusiv Uniunea Europeană, ONU, Statele Unite și Uniunea Africană, au condamnat aceste acțiuni și au solicitat respectarea guvernanței democratice.

Foto: france24.com

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.