Putin a numit condițiile Kremlinului pentru încetarea focului în Ucraina și începerea negocierilor

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 81 views

Vladimir Putin a prezentat oficial propunerile Kremlinului pentru a pune capăt războiului cu Ucraina. Condițiile sunt împărțite în două grupe principale.

Prima grupă se referă la oprirea focului și începerea negocierilor. Pentru ca procesul să înceapă, Putin cere Ucrainei să-și retragă trupele din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, pe care Rusia le-a anexat în 2022.

A doua cerere este refuzul Ucrainei de a adera la NATO.

În ceea ce privește procesul de negociere, Putin a prezentat următoarele condiții:

  1. Ucraina trebuie să adopte un statut neutru, nealiniat și liber de arme nucleare, și să fie “demilitarizată și denazificată”. În acest context, Putin a subliniat importanța asigurării drepturilor ucrainenilor vorbitori de limbă rusă.
  2. Acordurile de pace trebuie să includă ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, implicând astfel și participarea Occidentului.
  3. Rusia este dispusă să negocieze cu toate țările, inclusiv cu Europa, cerând îmbunătățirea relațiilor. Putin a subliniat că scopul este încetarea completă a conflictului, nu doar înghețarea acestuia.
  4. Noile granițe ale Federației Ruse, incluzând Crimeea, Donbass, Zaporojie și Herson, trebuie să fie stabilite prin tratate internaționale și recunoscute la nivel global.
  5. Putin a avertizat că, dacă Ucraina și Occidentul resping aceste condiții, responsabilitatea pentru continuarea vărsării de sânge va fi a lor. De asemenea, el a menționat că, în cazul unui refuz, condițiile viitoare vor fi diferite și mai nefavorabile pentru Ucraina.

După discursul lui Putin, ministrul de externe Lavrov a anunțat că propunerea va fi transmisă oficial altor țări prin intermediul ambasadorilor.

Putin a mai spus că, în negocierile anterioare din martie 2022, era dispus să retragă trupele din regiunile Herson și Zaporojie în schimbul accesului terestre în Crimeea prin teritoriul ucrainean, dar Ucraina a respins această ofertă. Acum, Moscova cere aceste zone pentru sine. Putin a subliniat că, cu cât negocierile sunt amânate mai mult, cu atât condițiile vor fi mai dure pentru Ucraina.

Trebuie remarcat că propunerile lui Putin au fost prezentate cu o zi înainte de summitul privind “formula de pace” ucraineană din Elveția, probabil în încercarea de a orienta discuțiile în jurul acestor condiții, și nu în jurul formulei de pace propuse de Zelensky.

Interesant este că printre condițiile lui Putin nu se regăsește demisia lui Zelensky din funcția de președinte al Ucrainei, subiect discutat intens recent în contextul declarațiilor Kremlinului despre “ilegitimitatea” președintelui Ucrainei după 20 mai.

Imagine de Дмитрий Осипенко de la Pixabay

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.