Nick Bostrom: „Cu AI scăpată de sub control, am putea muri cu toții”

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 191 views

Uniunea Europeană se confruntă cu provocarea de a reglementa inteligența artificială (AI) și lucrează la elaborarea primei legislații din lume care să abordeze această problemă. Într-un interviu acordat ntv.de, Nick Bostrom, profesor de filozofie la Universitatea din Oxford, avertizează despre pericolele potențiale ale unei inteligențe artificiale care depășește capacitățile umane într-un mod necontrolat.

UE lucrează în prezent la prima legislație din lume care să reglementeze inteligența artificială. Cât de importantă va deveni reglementarea sistemelor AI pentru politica viitoare?

Potivit n-tv.de, Nick Bostrom se concentrează în munca sa pe potențialul inteligenței artificiale, care în trecut era considerată viitorul îndepărtat, dar care acum este deja aproape. Cu toate acestea, sistemele actuale reprezintă doar o versiune mai slabă a ceea ce va urma. Pe măsură ce dezvoltăm sisteme AI din ce în ce mai puternice, autoritățile se vor arăta tot mai interesate. Astfel, AI va deveni o problemă geopolitică, iar politicienii de la cele mai înalte niveluri vor considera strategia pentru aceasta ca fiind o dimensiune importantă a politicii economice.

Ei susțin teza că AI se poate îmbunătăți în curând atât de mult încât depășește intelectul întregii omeniri. Poți explica asta cu un exemplu?

Este vorba despre o perspectivă, și anume că vom ajunge la punctul în care aveți sisteme care au de fapt aceeași formă de învățare, abilități și gândire ca și noi oamenii – și apoi ajungem la niveluri supraomenești. În acest moment vom fi într-un alt joc. Motivul pentru care noi oamenii suntem atât de dominanti pe această planetă în comparație cu gorilele nu este din cauza superiorității fizice sau a dinților mai puternici. Creierul nostru ne permite să ne coordonăm, să dezvoltăm și să planificăm din timp pentru tehnologii. Prin urmare, soarta gorilelor de astăzi depinde mult mai mult de ceea ce decidem noi, oamenii, decât de ceea ce decid gorilele. Prin urmare, dacă cineva dezvoltă superinteligență mașină, este plauzibil că ar putea avea capacitatea.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.