China stabilește relații diplomatice cu Honduras

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 291 views

China și Honduras au anunțat stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări, după ce Honduras a întrerupt relațiile cu Taiwan. Potrivit televiziunii de stat chineze, cele două țări au stabilit relații diplomatice astăzi, pe 26 martie. Decizia Hondurasului de a întrerupe relațiile cu Taiwan și de a recunoaște „o singură China” reprezentată de guvernul de la Beijing a fost făcută publică sâmbătă și a cerut o reacție imediată din partea Taipei. În răspuns, Taiwanul a întrerupt relațiile diplomatice cu Honduras, a oprit cooperarea bilaterală și și-a închis ambasadele.

Honduras a fost una dintre cele 14 țări care au recunoscut oficial Taiwanul, iar decizia sa vine la câteva zile după ce ministrul său de externe a vizitat China, unde președintele Honduras, Xiomara Castro, a declarat că guvernul său va începe relațiile cu Beijingul. Ministrul de externe taiwanez, Joseph Wu, a răspuns la declarația Hondurasului, spunând că președintele Honduras și echipa de administrație au fost „amăgiți” cu privire la promisiunile Chinei de a oferi ajutor economic.

China susține că insula Taiwan este parte integrantă a teritoriului său și consideră că recunoașterea unei țări cu relații cu Beijingul duce de obicei la ruperea de facto a relațiilor sale cu Taiwan, în conformitate cu principiul „o singură China”. Înființarea relațiilor diplomatice oficiale cu Beijingul amenință relațiile Hondurasului cu Taiwanul, dar China a salutat decizia Hondurasului de a stabili relațiile diplomatice oficiale cu ea, declarând că este pregătită să dezvolte relații de prietenie și cooperare cu toate țările lumii, inclusiv Honduras, bazate pe principiul unei singure Chine.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.