Ministrul japonez de externe alertează cu privire la consolidarea cooperării militare dintre China și Rusia

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 63 views

În timp ce Japonia își afirmă susținerea fermă pentru Ucraina în conflict, China proclamă neutralitatea, declarând simultan o legătură „fără bariere” cu Moscova și atribuind cauzele conflictului Statelor Unite și NATO. Premierul japonez Fumio Kishida s-a deplasat în capitala Ucrainei, Kiev, în luna martie, în timp ce președintele Chinei, Xi Jinping, a avut o întâlnire cu liderul rus, Vladimir Putin, la Moscova.

Hayashi a criticat China pentru „continuarea unor tentative unilaterale” de a modifica prin forță starea actuală în Mările Chinei de Est și de Sud, precum și pentru creșterea activităților sale militare în apropierea Taiwanului.

„În plus, China și Rusia își îmbunătățesc colaborarea militară, inclusiv zboruri comune ale bombardierelor lor și exerciții navale comune în vecinătatea Japoniei”, a afirmat Hayahshi.

China, revendicând o mare parte a Mării Chinei de Sud, precum și insulele controlate de Japonia în Marea Chinei de Est, susține că are dreptul de a-și proteja suveranitatea și interesele de dezvoltare.

Hayashi a mai semnalat că Coreea de Nord „amplifică provocările” în regiune, efectuând lansări de rachete balistice „cu o frecvență și într-un mod fără precedent”.

El s-a unit cu zeci de miniștri din Uniunea Europeană și din regiunea Indo-Pacific pentru o reuniune în nordul capitalei suedeze. China nu a fost invitată la discuții.

„Începând cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, situația de securitate aici, în Europa, și situația de securitate din Pacific nu sunt independente”, a afirmat Hayashi la sosire.

Unele țări din zona indo-pacifică, printre care India și Pakistan, au solicitat sfârșitul războiului din Ucraina, fără a condamna Rusia pentru inițierea acestuia.

Majoritatea țărilor UE au oferit ajutor militar Ucrainei, iar blocul a impus sancțiuni Rusiei. Într-un context în care se pune întrebarea dacă UE speră să convingă țările din zona Indo-Pacific să adopte poziția blocului în privința conflictului, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat: „Nu dorim să convingem pe nimeni. Dorim doar să împărtășim evaluarea noastră privind cauzele și consecințele războiului”.

El a contrazis o întrebare referitoare la posibilitatea de a avea o discuție semnificativă cu națiunile din regiunea Indo-Pacific fără participarea Chinei, susținând că UE are multe alte ocazii de a dialoga cu Beijingul.

„Putem discuta în mod optim despre Indo-Pacific fără China”, a afirmat Borrell. „Asta nu înseamnă că ignorăm China. Nu înseamnă că vrem să o înlocuim. Nu văd unde ar fi problema.”

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.