Doar 1,3% dintre pensionarii români care necesită îngrijire la domiciliu beneficiază în prezent de acest sprijin. Această situație ridică întrebări cu privire la starea celorlalți pensionari, câți dintre ei se confruntă cu sărăcie extremă, izolare socială sau chiar depresie.
Marcel Bolos a anunțat pe Facebook că acest context nu va persista mult timp, deoarece în această săptămână a fost lansat în consultare un ghid care va direcționa 80 de milioane de euro, fonduri europene, către susținerea vârstnicilor.
Aceste fonduri vor finanța un tip de servicii sociale inedite în România. Concret, cei 80 de milioane de euro vor ajuta pensionarii în nevoie să primească sprijin pentru cumpărături, gătit, curățenie, igiena personală și o masă caldă.
În plus, persoanele vulnerabile vor beneficia de servicii de îngrijire medicală, reabilitare/recuperare, terapie ocupațională, psihoterapie, psihopedagogie, consiliere socială, juridică și informare, în orice moment. Astfel, se dorește ca fiecare român aflat în dificultate să simtă că nu este lăsat de izbeliște.
Ministrul Marcel Boloș: „Hrănire, igineizare și servicii medicale pentru pensionarii vulnerabili”
„Vorbim despre un tip de servicii sociale care se derulează în premieră pentru România, care vor contribui la menținerea independenței și calității vieții pentru persoanele vârstnice, astfel încât ele să poată continua să trăiască în comunitățile lor și să participe activ la viața socială. Avem în vedere atât furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu, de la hrănire și până la igienizare, cât și servicii de îngrijire medicală și terapie. Vor putea beneficia de aceste pachete de servicii românii cu vârsta de peste 65 de ani. Să vă faceți o idee despre cât de important este acest apel, în acest moment, serviciile de îngrijire a seniorilor din România deservesc 12.500 persoane, adică doar 1,3% din persoanele care au nevoie de acest tip de sprijin”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Proiectele eligibile pentru finanțare în cadrul acestui apel includ:
- Construcția de noi locuințe sociale.
- Reabilitarea și adaptarea locuințelor individuale pentru persoanele în vârstă cu probleme locative, incluzând adaptarea condițiilor de locuit pentru persoanele vârstnice vulnerabile.
- Modernizarea și reabilitarea centrelor de zi.
- Oferirea de servicii de îngrijire la domiciliu, precum igiena personală, îmbrăcare/dezbrăcare, alimentație și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare în interior, comunicare, pregătirea mesei, cumpărături, menaj și spălătorie, facilitarea deplasării în exterior și însoțire, administrarea și gestionarea bunurilor, acompaniere și socializare.
- Furnizarea de servicii complementare integrate, cum ar fi îngrijirea medicală, reabilitarea și recuperarea, terapia ocupațională, psihoterapia, psihopedagogia, consilierea socială, juridică și de informare, etc.
- Serviciile centrelor de zi pentru asistență și recuperare, care includ îngrijire personală, terapii de recuperare și reabilitare funcțională, activități terapeutice și ocupaționale, consiliere psihologică, linie telefonică de urgență, asistență și suport pentru familiile persoanelor vârstnice, precum și ajutor pentru realizarea activităților administrative și gestionarea bunurilor, etc.