Lovitură de stat în Gabon! Armata a ocupat instituțiile politice!

de Florian
0 Comentariu 126 views

Situația din Africa este departe de a se calma. După căderea unor guverne legitime în Niger, Burkina Faso și Mali, acum, UE are indicii că în Gabon a avut loc o lovitură de stat militară. Lucrurile nu stau bine nici în Sudan. Africa de Vest a fost o zonă săracă a Africii care înainte de Primul Război Mondial a fost controlată de Germania, în timp ce Somalia, Eritreea, Cirenaica erau controlate de Italia. Teritoriile germane din Africa după Primul Război Mondial au ajuns la Franța și Anglia, Ăn anii 60 ai secolului XX majoritatea statelor africane au devenit independnete, ele fiind susținute de fostele metropole dar și de URSS,  SUA, China chiar și de România.

Anul 2023 ar putea fi un „an al Africii” pentru că aici se duce o luptă geopolitică între UE, SUA, Rusia.

Josep Borrell, șeful diplomației UE a declarat citat de Hotnews.ro:

”Dacă se confirmă, atunci este vorba de încă o lovitură de stat militară ce sporeşte instabilitatea în întreaga regiune. Ceea ce se întâmplă în Africa de Vest constituie „o mare problemă pentru Europa„.

Hotnews, citând AFP și Reuters scrie că la scurt timp după ce autoritatea electorală naţională comunicase că preşedintele Ali Bongo Odimba a fost reales pentru al treilea mandat, un grup de ofițeri superiori din Gabon a preluat puterea, anunțând acest fapt la televiziunea publică.

Sursa foto: Hotnews.ro

 

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.