Lira turcească scade la un nou minim istoric

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 110 views

Pentru prima oară, dolarul american a depășit pragul de 23 de lire turcești, cu lira turcească înregistrând un nou minim istoric în raport cu moneda americană. Conform datelor de tranzacționare de la ora 10:17, ora Moscovei, dolarul a crescut cu 8%, ajungând la 23,2743 lire per dolar, pe piața Forex internațională. În doar câteva minute, până la 10:23, rata a scăzut la 23,088 lire per dolar, reprezentând o creștere de 7,15%.

Deprecierea lirei, care s-a prăbușit cu peste 30% în ultimul an, a urmat alegerilor de luna trecută. Potrivit Bloomberg, care citează surse de pe piața de tranzacționare, băncile guvernamentale au oprit vânzările de dolari, într-o încercare de a stabiliza moneda națională. Această mișcare poate sugera faptul că noua conducere economică turcă dorește să se îndepărteze de intervențiile valutare costisitoare.

În acest context, numirea lui Mehmet Simsek, fost strateg la Merrill Lynch, în calitate de ministru de finanțe și șef al trezoreriei în noua administrație a președintelui Recep Tayyip Erdogan a stârnit speranțe de revenire la o politică economică mai tradițională și de reducere a intervenției guvernamentale în piețe. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 3 iunie, de către președinte.

La ceremonia de învestire de la Ankara, Simsek a semnalat intenția de a reveni la o politică economică tradițională, afirmând: “Turcia nu are altă opțiune decât să se întoarcă la o politică rațională. Transparența, predictibilitatea, consecvența și conformitatea cu normele internaționale vor fi principiile noastre de bază”.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.