Jariștea Locantă anunță celebrarea Crăciunului!

de Florian
0 Comentariu 442 views

Crăciunul este o veche sărbătorare creștină. a Nașterii Domnului care a suprapus nașterea Zeului Mithra Sol Invictus, divinintate iranică foarte populară printre soldații romani, inclusiv în Dacia. Mithra s-a născut într-o peșteră apoi a ucis un taur care era gata să-l răpună.

Peste secole, Nașterea Domnului avea să preia simbolistica acestui cult pre-creștin. Indiferent că îi spunem Crăciun, Nativite, Natale, Weichnachten, Christmas sau Noel, Nașterea Domnului este o sărbătoare care a intrat în circuitul comercial. Cumpărături, brazi, ghirlande, feerie de lumini, masă cu cei dragi acasă sau la un local, totul se trăiește la maxim.

De aceea, Kera Kalița, la Jariștea Locantă a postat următorul anunț:

Crăciunul hospodarilor cu Kera Calița la Jariștea
După cele patruzeci de zile de post, în cea din urmă românul dreptcredincios primind dulcea osândă a ajunatului, merităm cu toții o petrecere adevărată de Crăciun, cu masa plină de bucate ațâțătoare ca la hospodarii de demult, care respectau datinile dar și știau să-și trăiască viața din plin.
După ce bradul a fost împodobit feeric, urmând – „ O, Tannenbaum!” – obiceiul adus în urbea dâmbovițeană de Riga Carol I, așteptând ivirea Luceafărului de Seară, în amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului, la Jariștea pregătirile sunt în toi iar ușile se deschid larg în așteptarea mosafirilor, însăși Jupâneasa întâmpinându-i în prag, cu inima plină de iubire creștinească.
Cât despre belșugul strămoșesc de pe mese, ca la Crăciunurile de altădată, puneți-vă șervetul la gât și luați aminte:
POMANA PORCULUI DE DUPĂ IGNAT
-ghirlande fără număr de șorici frecat cu boia dulce, sare de ocnă și usturoi aromitor
-jumărele crocante de porc negru mangalițean hrănit cu alune și ghinde, vrâstate de o dungă de carne
-tobă după rețeta de demult, cu carne de la ceafa godacului, slănină albă, inimă, ficat, urechi, limbă, foi de dafin și piper colonial
-lebăr domnesc cu ficat de porc și de vită, compoziția fiind frăgezită cu o ceașcă de caisată
-caltaboș fiert temeinic în supă de oase și ademenit cu sos de hrean
-ruladă ardelenească de brânză cu piparcă roșie, chimen și negrilică
-piftie de purcel cu zeama limpezită cu albuș de ouă ca la Bițina
-icrișoare moi de crap cu feliuțe de limone aduse de la Sorrento
-măslinuțe ochioase de Kalamata culese dintr-un pom cu vârsta de 300 de ani
TIPSII BINECUVÂNTATE CU TOT CE ÎȚI DOREȘTE SUFLETUL
-sărmăluțe fierte o dată în zeamă de varză și a doua oară în vin licoros de Cotnari, servite cu mămăliGă, smântână și ardei iute, pe platouri doldora, pe mijlocul mesei
-cotlet de porc haiducesc, gătit încetișor la cuptor cu tot cu os, drăgălit cu un pic de unsoare de gâscă și preparat cu chimen, busuioc, cimbru, căței de usturoi și ceapă de apă
-cârnați de casă din carne tăiată cu satârul ieniceresc de argint scos din colecția Caliței doar la zile mari, părelnic afumați și cu măsură condimentați
-cartofi copți întregi presărați cu rozmarin, cristale de sare de Telega și pulbere de ienibahar proaspăt râșnită
-salată de murături felurite ca în Bărăgan, la Movilița
DULCELE EUHARISTIC PE SĂTURATE
-cozonac de casă din 40 de ouă – câte una pentru fiecare zi de post! – și trudit multe ceasuri, neîncetat, aluatul fiind înnobilat cu cacao honduriană de la Puerto Escondido și cu cruciulițe de nucă
CARAFE, CLONDIRE ȘI STICLOANȚE DIN GHERIDONUL CU HARTA LUMII
-Whisky scoțian Ballantine’s, cu o notă subtilă de mere caramelizată după învechirea în butoaie de bourbon
-Whiskey irlandez Jameson triplu distilat, lăsând în pahare o adiere de vanilie
-Gin Tanqueray cu tonic
-Campari Orange, băutura inventată în onoarea lui Garibaldi
-Cinzano alb și roșu – vermutul care s-a băut prima oară la Torino în 1757
-Absolut Vodka – cea mai pură tărie scandinavă
-Cremă de whisky cu gust fin de malț, culoare de chihlimbar și finisaj lung, cu tonuri de fum și turbă
-Aperol Spritz – elegantul cocktail amărui și răcoritor
-Vinuri albe și roșii de la Budureasca, din inima podgoriei Dealu Mare
-Spumante șampanizate, cu perluțe pișcătoare nobile
-Apă minerală cu bule și fără
-Filigene cu cafea etiopiană
-Cappuccino fin, ca atunci când călugărul capucin Marco d’Aviano, prezent la bătălia de eliberare a Vienei de sub asediul otoman, a diluat cafeaua turcească cu cremă de lapte
-Ceaiuri din India și Ceylon, făcute în stil londonez
-Băuturi răcoritoare acidulate și liniștite
-Nectaruri de fructe din Grădinile Raiului
COLINDĂTORII DE RIT VECHI ȘI NOU
-Kera Calița refăcând fermecător istoria Crăciunului la români, cu vorbe de duh înțelepțite și istorisiri picante mai cu perdea însă deloc pudibonde
-Taraful Crailor de Curtea Veche, într-o dezlănțuire rară, de mahala luminată și bulevard interbelic, totodată
-Oaspeții de taină ai Jupânesei!
OBOLUL CREȘTINESC
300 de drahme sau 350 de lei noui
Pentru a nu avea nicio îndoială că locurile Dumneavoastră și ale invitaților ce vă însoțesc sunt bătute în țintele ospitalității depline, e bine să faceți din timp cuvenita rezervațiune la unul dintre numerele de telefon binecunoscute: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!
…L-am visat pe Moș Crăciun
Că venea cu sacu-n spate
De la Jariștea s-aducă
Daruri multe, sănătate
Și-o urare a Caliței:
„Fericire, bogăție, spor în toate!”

Sursa foto: Jariștea Locantă

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.