„Formulă de război”. Ce înseamnă condițiile lui Putin pentru negocierile cu Ucraina?

Analiză: Propunerile de Pace ale lui Putin și Zelensky

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 70 views

Propunerile de pace recente ale lui Vladimir Putin, care cer retragerea forțelor armate ucrainene dintr-o parte semnificativă a teritoriului ucrainean, sunt departe de a fi considerate adevărate oferte de pace. În același mod, “formula de pace” a lui Zelensky, care include retragerea trupelor ruse la granițele din 1991 și plata despăgubirilor de către Rusia, nu este nici ea o “propunere de pace”.

Propuneri imposibile

Atât “formula Zelensky”, cât și “formula lui Putin” nu sunt formule pentru pace, ci pentru continuarea războiului. Condițiile propuse sunt complet inacceptabile pentru cealaltă parte și pentru a le accepta, ar fi necesară o înfrângere militară zdrobitoare a uneia dintre părți, lucru care nu s-a întâmplat până acum.

Singura soluție realistă

O formulă posibilă pentru o pace rapidă ar fi oprirea războiului de-a lungul liniei frontului. Totuși, atât Ucraina, cât și Rusia refuză să ofere o astfel de soluție. În acest context, declarațiile actuale ale lui Putin deschid o posibilitate pentru Ucraina și Occident de a începe un joc diplomatic potențial foarte periculos pentru Rusia.

Oportunitatea diplomatică

Pentru a avansa, Kievul ar trebui să propună, iar țările occidentale să susțină, o încetare a focului imediată și nedeterminată de-a lungul liniei frontului ca singura condiție pentru începerea negocierilor de pace, în conformitate cu “planul de pace” al Chinei și cu declarațiile altor țări din “sudul global”. Dacă Putin refuză să oprească războiul de pe linia frontului și insistă asupra propriilor sale condiții (renunțarea la Zaporojie, Herson etc.), Rusia ar putea fi văzută de întreaga comunitate internațională ca principalul motiv pentru continuarea războiului, ceea ce ar putea duce la izolarea sa completă.

Realitatea de pe câmpul de luptă

Totuși, nu există semne că Kievul și Occidentul sunt pregătiți să inițieze o astfel de manevră. Zelensky a subliniat recent că “formula sa de pace” este neschimbată și este împotriva opririi războiului pe linia frontului. Condițiile reale pentru negocieri de pace vor fi influențate mai mult de situația de pe câmpul de luptă, de dinamica internă din Ucraina și Rusia, de pozițiile marilor țări occidentale și de relațiile dintre Rusia și Occident și țările din Sudul Global.

Foto: Arhiva

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.