Joi, a fost marcată a patra zi la rând de temperaturi record, cu niveluri neexperimentate în era modernă, reflectând un ascendent inedit al încălzirii globale. Potrivit Jennifer Francis, cercetător la Woodwell Climate Center, temperaturile alarmante recente pot fi cele mai ridicate de „cel puțin 100.000 de ani”.
Centrul de Cercetare Climatică al Universității din Maine, folosind date furnizate de Centrele Naționale pentru Predicția Mediului din SUA, a înregistrat o temperatură medie globală de 17,23 grade Celsius joi, după creșteri similare la începutul săptămânii. Recordul anterior, stabilit în august 2016, era de 16,92 grade Celsius.
Serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru schimbările climatice, care monitorizează datele încă din 1940, a confirmat că temperaturile înregistrate luni și marți au fost, de asemenea, maxime record.
Francis a afirmat că, deși aceste înregistrări se bazează pe date colectate doar de la mijlocul secolului al XX-lea, sunt „aproape cu siguranță” cele mai ridicate temperaturi înregistrate pe planeta noastră într-o perioadă mult mai extinsă. O astfel de concluzie este trasa pe baza datelor indirecte, precum inelele de creștere ale copacilor, nucleii de gheață și recifele de corali, care constituie fundamentul înțelegerii schimbărilor climatice și a contribuției umane la încălzirea globală accelerată după revoluția industrială.
Chiar dacă luna iulie este de obicei cea mai caldă lună a anului, temperaturile din acest an depășesc deja cu mult acest standard, datorită unei combinații dintre El Niño, un fenomen natural din Oceanul Pacific, și o criză climatică cauzată de om, care duce la creșterea constantă a temperaturilor globale, potrivit experților.