Cine sunt „capii de serie” la alegerile europarlamentare? Partidele mici au profesioniști, partidele mari dezamăgesc!

de Florian
0 Comentarii 671 views

Am așteptat cu interes să văd listele de candidați pentru alegerile europarlamentare.  Sunt 15 partide sau alianțe și 7 candidaturi independente.

Mă voi referi la „capii de serie” (numărul 1 de pe liste), fiindcă se știe că maximul de europarlamentari la care are dreptul România este de 33, la fel ca în anul 2019. România este a șasea țară din UE ca număr de europarlamentari și a doua din fostul bloc socialist.

Voi spune concluzia mea de la început și o voi justifica mai jos. Partidele mari, parlamentare, cu pretenții pur și simplu m-au dezamăgit sub criteriul numelui de referință ales. Mult mai inspirate au fost partidele mici. Am ales „capii de listă/serie” fiindcă marea parte dintre partidele mici nu vor avea mai mult decât 1-2 candidați, dacă ating pragul de 5% .

Am propus câteva categorii de analiză care îmi aparțin. Menționez că aici voi include și independenții:

Profesioniști:

La această categorie, în ordinea înscrierii, un prim profesionist este doamna Lucia Stanciu. Este inginer pensionar și fost cercetător.  A recunoscut că a fost membru PCR și chiar a scris acum câțiva ani o carte de memorii. O cunosc personal și ca orientare este de stânga. Are concepția „gaullistă” din Războiul Rece a „Europei de la Atlantic la Urali”. Alianța Socialistă este afiliată la European Left. În plus, s-a exprimat în trecut în favoarea desființării NATO.

Într-o confruntare directă cu domnul Mihai Tudose sau cu  domnul Dan Barna, capii de listă de la PSD-PNL, respectiv Dreapta Unită, i-ar băga pur și simplu sub masă la capitolul „cunoștințe despre Uniunea Europeană”. Dacă ar fi avut cu 10 ani mai puțin, ar fi fost un adversar redutabil pentru candidați ca domnul Dacian Cioloș. Repet, mă refer doar la „capii de listă”

Următoarea pe listă, în ordinea înscrierilor, este doamna Adela Mîrza, liderul Alternativei Drepte. Este absolventă de Studii Europene. Chiar dacă face parte din „curentul suveranist”, are pregătirea necesară unui europarlamentar.Știe ce înseamnă instituțiile europene și cum funcționează.

Următorul pe listă ar fi domnul Andrei Chebuțiu, licențiat în Științe Politice. Este unic candidat al Partidului Oamenilor Liberi. Evident, științele politice presupun cunoștințe despre Uniunea Europeană.

Următorul pe listă ar fi domnul general Cristian Barbu, doctor în științe, inginer militar,  cadru universitar, conducător de doctorat, de la Partidul Umanist Social Liberal. Cum crearea unei armate europene preocupă Bruxelles, este clar că o eventuală intrare a sa în Parlamentul European din partea României ar fi de preferat. Un general știe multe, inclusiv cum funcționează o armată.

Următorul pe listă ar fi domnul Iulian Surugiu. Este lider al Partidului Patrioților, ofițer de Poliție în rezervă și fost lider al unui sindicat al polițiștilor. Cum cooperarea polițienească  și judiciară este pilon al UE,  este clar că ar fi nevoie și de un fost polițist acolo unde se dezbate legislația europeană.

La capitolul partide, ultimul partid înscris este PNȚ Maniu-Mihalache. Primul pe listă este domnul Liviu Petrina, fost diplomat. Cum Parlamentul European este o instituție unde se dezbat și chestiuni de politică externă, un fost diplomat este o alegere inspirată.

La capitolul Candidați Independenți. un profesionist este domnul doctor Octavian Jurma. S-a remarcat prin idei originale, cercetări statistice în timpul Pandemiei de Covid 19. Sunt deja multe de lămurit în această privință în anii care vin, deci, domnul doctor ar avea ce spune și ce face în Parlamentul European.

Tot aici, la Independenți, specialiști, o includ și pe doamna antreprenor Marinela Pîrvănescu. Ca antreprenor, se pricepe la comerț internațional, ori astfel de dezbateri există în Parlamentul European. Adică are un loc clar spre care s-ar îndrepta acolo.

Tot aici, la Independenți, specialiști, trebuie inclus și domnul Petru Mîndru, ofițer în rezervă, Arma Transmisiuni. Este absolvent și al Facultății de Geografie. Se încadrează, așa cum se autodefinește spre latura patriotică a eșichierului politic. Evident, ca militar în rezervă, are o anumită expertiză și are de lucru, așa cum am mai spus în viitoarele politici de securitate europeană care vor fi pe agenda dezbaterilor în Parlamentul European.

Politicieni:

Alianța PSD-PNL merge cu domnul Mihai Tudose, actual europarlamentar, fost Premier al României. Sincer, eu personal n-am auzit de domnia sa în afara actului politic. Știu că are specializare juridică, plus altele politice complementare dar este politician. Evident, m-aș fi așteptat să fie mai implicat în actul european fiindcă are un mandat la activ la Bruxelles. Domnul Mihai Tudose nu trece sticla, nu trece peste partid cum se zice. PSD a fost neinspirat să îl pună ca prim candidat pe listă.

Și Alianța Dreapta Unită a fost neinspirată să vină cu domnul Dan Ilie Barna cap de listă. Deși are pregătire juridică, prestația sa ca parlamentar și ca vice-premier în Guvernul Cîțu, ca lider de partid, succesor la USR al lui Nicușor Dan a lăast mult de dorit. A dezamăgit profund că n-a reușit să treacă în 2019 de doamna Viorica Dăncilă în turul doi al prezidențialelor. Asta în ciuda unei campanii electorale intense făcută de USR. Atât a putut. Per ansamblu, este o alegere neinspirată. Omul nu a trecut sticla nici în 2019, nu o trece nici acum. Pur și simplu, abia dacă am mai auzit de el prin politica românească de când a predat ștafeta domnului Dacian Cioloș.

UDMR merge pe mâna actualului europarlamentar, domnul Iuliu Winkler. Este inginer,  însă este pur și simplu în linia UDMR și nu a depășit-o. Intră oricum în Parlamentul European, fiindcă UDMR are electorat disciplinat și fidel. Nu are viziunea proprie în afară de dominanța etnică a partidului.

Relațiile cu „Înalta Poartă”:

Indiferent că s-a numit Istanbul, Moscova sau Bruxelles, România a ascultat de o „Înaltă Poartă”. Aici, includ doi capi de listă/serie, doamna Diana Iovanovici Șoșoacă și domnul Dacian Julien Cioloș.

Doamna Diana Iovanovici Șoșoacă este un bun avocat. Doamna Diana Iovanovici Șoșoacă nu a pierdut niciun proces ca avocat! Este foarte important de reținut!  A fost senator ales pe listele AUR, via Neamul Românesc, este senator de Iași și liderul Partidului SOS România. În ciuda unor accese de „mahalagism”, sub masca aceea de „poale ridicate în cap”, se ascunde o șiretenie foarte periculoasă. Senatorul Diana Iovanovici Șoșoacă are rădăcini balcanice. Este tipul de om care privește și spre Est și spre Vest. Spre Est. pentru că nu și-a ascuns simpatia pentru  anumite direcții considerate de unii pro-ruse. Spre Vest, prim mama ei, un medic cunoscut , care locuiește în Franța, cu legături în mediile occidentale unde se iau marile decizii. Diana Iovanovici Șoșoacă a intuit că e un electorat care o susține numai și pentru cearta și divorțul ei televizat. În România, există un electorat tipic ”Ceaiului de la ora 5” și un electorat tipic „șprițului de la ora 5”. Acesta din urmă pur și simplu empatizează cu necazurile matrimoniale ale doamnei senator Șoșoacă și o va susține. Iar politicianul Diana Iovanovci Șoșoacă știe asta,  știe să se lipească de subiecte! Ar fi o mare eroare să fie considerată o simplă „mahalagioaică”.

Domnul Dacian Julien Cioloș este fost ministru, fost comisar european, fost prim-ministru, actual europarlamentar. Este un om de viziune europeană, absorbit în politica europeană. A jucat bine între Franța și România deși unii spun că „ar fi tras cântarul” spre Franța.  Are expertiză pe agricultură și pe probleme europene.

Reamintesc ideea că la un moment dat un politician ca Iuliu Maniu și altul ca Lucrețiu Pătrășcanu au plutit în aceeași barcă, deși unul ținea cu Vestul, iar altul cu Estul. Adevărul e că fiecare avea, într-o situație extremă viziunea sa despre România. Și acum este o situație extremă, iar Diana Șoșoacă și Dacian Cioloș știu asta!

Comunicatori de mesaje:

Aici îl avem pe domnul europarlamentar Cristian Terheș, cap de listă al Alianței AUR. Teolog de profesie, este un comunicator suveranist și radical. Este produs al PNȚCD, trecut pentru a fi europarlamentar pe listele PSD. La AUR a ajuns fiindcă se încadrează în stilul partidului. Conservator în gândire, radical. Totuși, nominalizarea sa drept cap de listă e puțin hazardată. AUR a făcut pre-campanie susținând că merge cu profesori universitari și șefi de promoție. Aceștia există dar sunt cu mult în spatele listei depuse la BEC și, relativ departe de locurile potențial eligibile. Ca europarlamentar, domnul Terheș s-a remarcat în situații de critică la adresa Comisiei Europene acuzată de dictatură, fără însă a propune alternative care să nu distrugă structural Uniunea Europeană. Dacă ajunge din nou la Bruxelles, merge spre suveranism.

Aici, îl avem pe domnul Florin Călinescu, actor celebru, faimos pentru modul original în care vede lucrurile. Are publicul lui și speră să prindă o anumită tradiție care vine de la Ronald Reagan și continuă cu situațiile cu actori celebri din Italia, Argentina în posturi cheie. Este cap de listă al Partidului Diaspora Unită și locomotiva partidului.

Urmează Partidul România Mare cu domnul Dorel Onaca pe post de cap de listă,. Domnul Dorel Onaca este un faimos politician cu stagii în cel puțin două partide, parlamentar PDSR și PRM, consilier prezidențial în „era Băsescu”. A stat pe lângă personalități politice precum Corneliu Vadim Tudor și Traian Băsescu.

Domnul Sebastian Popescu, liderul Partidului Noua Românie este cap de listă. Medic veterinar de profesie, este un centrist ca vocație politică. A candidat și la prezidențiale la un moment dat. Este un candidat de profesie, ca să zic așa. Este purtătorul mesajului că important este să participi la o competiție. Este pasionat de tenis și probabil are ceva din diplomația „sportului alb”. Este de admirat că reușește de ani de zile să țină Partidul Noua Românie și să participe la alegeri.

Domnyul Ilie Cătălin Mustățea, antreprenor în Italia, în sfera fiscală și a asigurărilor a reușit să se înscrie în calitate de candidat independent. Se remarcă mai ales în mediul on-line ca un bun comunicator, dar făcând un research pe internet, rapid despre domnia sa, nu prea afli multe lucruri. Poate fi un bun vector pentru Diaspora ca și domnul Florin Călinescu.

Tot la acest capitol, al comunicatorilor i-aș include și pe actualii europarlamentari, domnul Vlad Gheorghe și domnul Nicolae Ștefănuță.  Amândoi sunt candidați independenți. Amândoi vin din zona USR. Primul este jurist, celălat, specializat în administrație publică. Amândoi cochetează cu zona ONG-politici de mediu, sănătate publică, administrație. Teoretic, fiind deja europarlamentari au o expertiză asumată și deloc de neglijat. Se bat însă pe un electorat unde sunt și domnii Dan Ilie Barna, Dacian Cioloș care au în spate partide. Însă, nu se știe niciodată.

Tot un comunicator este și domnul Dumitru Silvestru Șoșoacă, de profesie tehnolog-chimist, cu studii juridice. Este în divorț cu soția sa Diana Iovanovici Șoșoacă. Este cunoscut ca un activist pe linia naționalistă. În mediile AUR este cunoscut pentru că s-a implicat în campania AUR, în mesajele naționalist-suveraniste. Are o anumită notorietate, ca fost membru al Partidului SOS România pe care l-a fondat alături de încă actuala sa soție și din care aceasta l-a exclus. Așadar, dacă a adunat semnăturile, are și el un anumit public din punct de vedere electoral.

Personal, nu exlud (s-a mai văzut cazul „independentei” Elena Băsescu!) ca  printre actualii independenți să fie și unii care să aibă și sprijinul discret al unor partide, care să le ajute în negocierile pentru familiile europene. Unii dintre ei au făcut parte din partide, deci, e bine de studiat ca ipoteză această posibilitate!

Sursa foto: Arhivă

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2025 EQY News All rights reserved.