Cine a castigat alegerile din Turcia 2023? Recep Tayyip Erdogan sau Kemal Kilicdaroglu….

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentariu 276 views
  • Conform ultimului sondaj, Kemal Kilicdaroglu ar obține 51,7% din voturi,în timp ce Recep Tayyip Erdogan doar 44,2. În urma acestui sondaj, Kemal Kilicdaroglu poate fi noul președinte al turciei încă din primul tur. Rezultatul oficial îl vom avea după alegeri.
  • Alegerile vor avea loc pe data de 14.05.2023
  • Recep Tayyip Erdogan este Președintele Turciei din 2014

Rezultatele sondajelor, realizate de cel puțin două agenții distincte și publicate joi, indică o victorie a lui Kemal Kilicdaroglu în primul tur al alegerilor prezidențiale din Turcia. Niciunul dintre aceste sondaje nu îl prezintă pe Recep Tayyip Erdogan ca lider. Pe 14 mai, turcii se pregătesc să voteze în ceea ce se consideră a fi unele dintre cele mai semnificative alegeri din istoria modernă a țării, conform Reuters.

Un sondaj realizat de Piar, o firmă de sondare a opiniei publice, sugerează că Kemal Kilicdaroglu ar obține 51,3%, lăsându-l pe Erdogan pe locul al doilea cu 45,3%. Agenția Alf de sondaj îi atribuie de asemenea liderului Partidului Republican al Poporului o pondere de 51,2%.

Sondajele realizate în urma cutremurelor devastatoare din 6 februarie indică faptul că principalul adversar al lui Erdogan în cursa prezidențială, Kemal Kilicdaroglu, îl surclasează în primul tur. Dacă niciun candidat nu obține peste jumătate din voturi în primul tur, un al doilea tur va avea loc pe 28 mai între primii doi candidați.

Joi, Muharrem Ince, candidatul unui partid minoritar, s-a retras din cursă, ceea ce ar putea reprezenta un impuls pentru Kilicdaroglu, deși această mișcare a avut loc după publicarea ultimelor sondaje.

Ultimele sondaje pentru alegerile parlamentare sugerează că alianța opoziției este în urma Alianței Populare de guvernământ, condusă de AKP, partidul cu rădăcini islamiste al lui Erdogan.

Kemal Kilicdaroglu a apărut vineri la un miting electoral purtând o vestă de oțel, cu două zile înainte de alegerile prezidențiale de duminică. O sursă din cadrul partidului său, Partidul Republican al Poporului, a declarat că a primit informații potrivit cărora ar putea fi ținta unui atac.

Fotografiile indică faptul că agenții de securitate ai lui Kilicdaroglu purtau arme automate și erau prezente pe scenă alături de el în timpul discursului, un fapt neobișnuit în timpul campaniei sale electorale.

O sursă din Partidul Republican al Poporului (CHP), condus de Kilicdaroglu, a afirmat că liderul principal al opoziției, în vârstă de 74 de ani, a purtat vesta de oțel și că măsurile de securitate au fost intensificate în urma informațiilor despre un posibil atac.

Cine este Kiliçdaroglu, candidatul opoziției turce la prezidențiale

Kemal Kiliçdaroglu, principalul rival al președintelui în funcție, este o figură subțire, cu o mustață albă și subțire, care se poziționează ca “Domnul Integritate” al politicii turcești, denunțând de ani de zile corupția pe care o vede ca o problemă endemică la nivelul de vârf al statului.

El garantează că, în calitate de președinte, va continua să își achite facturile de apă și electricitate și că va alege să locuiască în palatul prezidențial istoric Çankaya, în loc să se mute în luxosul palat de 1.100 de camere pe care Erdogan l-a construit pe o colină împădurită și protejată din Ankara.

“El este ca noi. El înțelege oamenii”, a declarat Aleyna Erdem, o tânără de 20 de ani și susținătoare a lui Kiliçdaroglu, la un miting electoral din Istanbul, conform AFP.

Kemal Kiliçdaroglu se angajează, de asemenea, să nu acumuleze putere după ce va “restabili democrația” și să limiteze autoritatea președintelui. El afirmă că va ceda puterea și se va retrage pentru a petrece timp cu nepoții săi. “Nu sunt un om ambițios”, a declarat el pentru revista Time în aprilie.

De la asumarea conducerii CHP, partidul fondat de Mustafa Kemal Atatürk, părintele Turciei moderne, el a schimbat orientarea partidului, modificând imaginea sa extrem de laică. La sfârșitul anului 2022, a propus o lege pentru a asigura dreptul femeilor turce de a purta vălul, o măsură care a fost apreciată de alegătorii conservatori.

Născut într-o familie modestă din provincia istoric rebelă Dersim (acum numită Tunceli, în estul Anatoliei), cu o majoritate kurdă și alevi, Kiliçdaroglu încearcă să atragă votanții kurzi, mulți dintre aceștia numindu-l cu afecțiune “Piro”, un cuvânt kurd care se referă la un bunic sau un lider religios alevi.

Președintele Erdogan îl numește “Bay Kemal” (“domnul Kemal”), utilizând termenul “bay” rezervat în mod tradițional străinilor, într-o tentativă de a-l ironiza. De la începutul campaniei, liderul țării l-a redenumit “Bay Bay Kemal” (pronunțat “Bye Bye Kemal”), argumentând că turcii îl vor “înlătura” cu votul lor pe 14 mai, în ciuda faptului că mai multe sondaje îl indică pe Kiliçdaroglu ca fiind favorit.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.