Celebrarea Sfântului Ignatie Teoforul la Jariștea Locantă! Vezi răsfățul culinar!

de Florian
0 Comentarii 233 views

Sfântul Ignatie Teoforul a fost martirizat în 106, în meomentul triumfului dacic. A fost aruncat la lei în Collosseum. Se spune că el s-a rugat pentru împăratul Traian, pe care catolicii îl consideră ca rezident în Purgatoriu, adică spațiul intermediar dintre Rai și Iad.

Tradiția sacrificării porcului cu ocazia zilei de 20 decembrie își are rădăcina în celebrarea solstițiului de iarnă și a zilei zeului Mitrhras Sol Invictus adus de soldații romani din Orient. Se spune că Mithra s-a luptat cu un taur și că s-a născut într-o peșteră.

Cum solsitțiul de iarnă se celebrează undeva între 20 și 25 decembrie, cu maximul pe 22, sacrificiul porcilor este o veche sărbătoare pre-creștină. Teofor în greacă înseamnă Cel care îl poartă pe Dumnezeu, de aceea, celebrarea trebuie să fie uma pe măsură.

La Jariștea Locantă, pe 20 decembrie, Kera Kalița, a cincea în ierarhia istorică a locului anunță „Ignatul cu Kera Calița la Jariștea Locantă”:

”Iubiți amici și vechi comilitoni,
Lăsat este din vechime, de pe vremea Sfântului Ignatie Teoforul („Purtătorul de Dumnezeu”), ca atunci când noaptea e cea mai lungă din an și purcelul nu mai vede stelele, dimineața, o dată cu alungarea întunericului, hospodarii să se strângă ciopor în jurul grohăitorului ștafetar al negurii, să-și ascută haiducește jungherele și să tragă pe gresie lama satârului, pentru a aduce ofrandă Luminii ce prevestește Minunea Crăciunului.
Sângele godacului este lăsat apoi să se usuce și este amestecat cu cenușă ca să fie leac pentru toate suferințele anului ce va să vină.
Dar, mai cu seamă, destoinicii păstrători ai tradiției își cheamă toți clienții și prietenii pentru a purcede la ceea ce se numește Pomana Porcului, prilej de îndrituită și chibzuită petrecanie a mătăhăloasei dihănii jertfite.
Kera Calița nu se abate niciodată de la această rânduială ce i-a făcut fericită copilăria în Bărăganul de poveste și are marea bucurie de a împărtăși bucuria acestui obicei cu toți cei dragi. Prin urmare, pe 20 ale lui Decembre, de Undreaua Ignatului, la ceas de inserare, ora 17, își cheamă bunii clienți, amicii de suflet și vechii săi comilitoni, la Jariștea Locantă pentru a benchetui după datină.
Râtanul crescut la poalele pădurilor Muscelului, cu osebire hrănit cu ghindă, jir și alune, după ce va trece prin cuptor, la jar de uscături de foioase, va trona maiestuos pe un jilț din rămurele de brad în mijlocul Locantei, împodobit cu beteală și ghirlande de șorici, străjuit de carafe cu vin fiert cu țimet zaharat și clondire cu țuică de caisă clocotită cu belșug de mirodenii, din care va să nu lipsească ienibaharul, după cum nici chiperurile de toate colorile.
La ceaun, în untură curată, se face și cinstita pomană cu bucăți frumușele de carne împănată cu grăsime luată măcelărește la bardă și organe, în topitură punându-se și câteva foi de dafin. Neapărat, pe fundul de lemn alăturat se răstoarnă mămăliga aurie, iar gavanoasele cu murături de casă își au și ele noima lor – ardei umpluți cu fideluță de varză, conopidă înroșită cu oleacă de zeamă de sfeclă, castraveciori și pepenași acriți cu har, gogonele și carote oțețite și, deopotrivă, îndulcite cu miere de mană, gogoșari kăpiați cu boabe de muștar și câte și mai câte.
Nu au cum să lipsească jumările moi vrâstate cu câte o dunguliță de carne trandafirie și nici bilele de brânză frământată cu chimen și negrilică.
La urmă, spre slava cuvioaselor foale, se va aduce pe masă și o mare plăcintă cu telemea de Ibraila, numai bună de cinstit cu vinațuri oprite din tulbureală.
Așadar, miercuri, 20 Decembre, de la orele 17.00, în zvon tainic de cimbale, melodios zângănit de alămuri și isonuri de strune vrăjite, Kera Calița vă poftește să petreceți de Ignat la Jariștea Locantă, spre a alunga o dată pentru totdeauna spiritele întunericite de pe lângă Domniile Voastre și a face împreună o creștinească sărbătoare a gustului!
Serbarea se vămuiește cu 150 de lei, mai ales pentru godacul în mijlocul carciumii, din fiecare fiecare mesean gustă pe loc!
Cutuma cuvenitei rezervațiuni
-Se va face la unul dintre numerele de telefon bineștiute: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868”.
Sursa foto: Jariștea

😊 Susține jurnalismul independent! 😊

Donează pentru a ne ajuta să aducem știrile corecte și relevante mai aproape de tine. Fiecare contribuție ne ajută să creștem și să continuăm. 🙌

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți F5xMedia și pe Google News

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2025 EQY News All rights reserved.