Cei 40 de Sfinți Mucenici prăznuiți la Jariștea Locantă

de Florian
0 Comentariu 81 views

Cei patruzeci de mucenici din Sevastia au fost martirizați pe 9 martie sub Dioclețian. Ei au refuzat să abjure creștinismul. Aruncați în lacul înghețat, ei s-au rugat pentru mântuire și au apărut coroanele muceniciei. Erau îmbiați să iasă din lac pentru a se încălzi. Un soldat a ieșit, dar a murit. Un altul care-i păzea a mărturisit, a intrat în lac și a primit coroana muceniciei.

Creștinii spun că de regulă se beau 44 pahare de vin să fii sănătos și se mănâncă mucenici făcuți cu miez de nucă și compoziție de colăcei dulci.

Pe vremuri, pe Podul Caliței, un oltean mânându-și boulenii agale, va fi cântat un cântec de pahar dacă s-ar fi aflat pe drum în ziua de 9 martie când sunt mucenicii prăznuiți:

„Sfinții Gavril și Mihai

Și-au deschis cârciumă-n Rai

Sfânta Ana ca o mamă

Ținea cheile la cramă

Iar cei 40 de sfinți

Toți cu furtunele-n-dinți”

Păi la atâta aman de pahare deșertate, Kera Calița s-a gândit să pregătească la Jariștea Locantă un zaiafet: Iată ce aflarăm  din răvașul electronic de-i zice Facebook:

„După ce se deschid Porțile Raiului, sâmbătă pe 9 și duminică pe 10 ale lui Marte, de la ceasurile 6 ale înserării (18.00), Kera Calița ține la mare cinstire pe cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, care s-au jertfit pentru credință și se învrednicesc de o pioasă prăznuire la Jariștea Locantă, unde lumina sacră se pogoară neîncetat.
Se orânduiește de altfel ca mesele să se umple atunci cu bucate alese, ca de lăsat de sec la carne, după cum va fi dat Jupâneasa poruncă în cuhnia sa:
Antreu mânăstiresc
-Polocanie, adicătelea desăvârșita coptură cu mult cașcaval de Penteleu, rondele de cârnați de mangaliță , ficăței de zburătoare de curte și mirodenii felurite aduse de caravane, însoțită de salată de castraveți murați
Sațiu franțuzit cum scrie la carte
-Felii fragede de purcel cu sauce demi-glace à la Zingara, din ciuperci sotate în unsoare clară de șunculiță afumată, neapărat cu puțin tarhon și o frunză de dafin, atunci când în urechi va să îți răsune un acord din opera de la 1822 a lui Gaetano Donizetti
Dulce străluminat
-Mucenici moldovenești presărați cu nucă multă fărâmată în piuă de aramă și blagosloviți cu sirop de miere de mană
Desfătările sufletului
-Kera Calița lămurește cu multă cucernicie pilda Mucenicilor și face să adie zvonuri ale historiilor sale de Banchet franțuzit la Jariștea Locantă, precum în tomul său ce a stârnit zarva Bucurescilor Vechi
-Scena este încinsă de neîntreruptele cântări ale muzicanților din Taraful Crailor de Curtea Veche
-Cristina Ioana reface cu multă evlavie mirajul isonurilor ce răzbat din mahalalele de altădată
-Tenorul de aur Leonard dă noi imbolduri cabaretului și preschimbă Dâmbovița lui Anton Pann în oglinda Senei lui Charles Trenet
Obolul
-100 de drahme din Cezareea Capadociei sau 100 lei noi
Rezervațiunea
-se face, după datina dintotdeauna a Locantei, la unul dintre numerele de telefon: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!”

Sursa foto: Jariștea

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.