Analiza Bătăliei de la Stalingrad la Muzeul din Giurgiu! Programul manifestării din 21 septembrie!

de Florian
0 Comentariu 160 views

La Muzeul Teohari Antonescu din Giurgiu, cu sprijinul Mânăstirii Cotmeana, istoricii militari români vor analiza la  o masă rotundă momentul dramatic al marii bătălii de la Stalingrad din septembrie 1942-februarie 1943 în care s-a decis practic soarta celui de Al Doilea Război Mondial. Armata Română, alături de Wehrmachtul german dar și de alte formațiuni militare germane, Wafen SS, Luftwaffe dar și de detașamente maghiare, spaniole, italiene au fost înfrânte de sovietici într-o bătălie de care depindea la propriu supraviețuirea URSS.

Ar putea fi un element grafic cu 3 persoane şi text care spune „MUZEUL JUDEȚEAN TEOHARI ANTONESCU GIURGIU ALĂTURI DE SFÂNTA MĂNĂSTIRE COMANA ORGANIZEAZĂ MASA ROTUNDĂ INTITULATĂ URSIN GLORIE ȘI TRAGEDIE ÎN CAMPANIA ROMÂNIEI PE FRONTUL DE EST. 80 DE ANI DE LA BĂTĂLIA STALINGRADULUI. TU AaAи MANIFESTAREA VA DESFĂŞURA IN ZIUA DE 21 SEPTEMBRIE 2023, ORELE 11.00-16.00, ÎN INCINTA SFINTEI MĂNĂSTIRI COMANA.”

Japonia avea pact de neagresiune cu URSS și aștepta ca Moscova, Stalingrad sau Leningrad să cadă. Moscova rezistase în iarna 1941-1942, Leningradul rezista iar Stalingradul era bătălia pe care japonezii sperau ca Hitler să o câștige. Spionul sovietic Richar Sorge, aflat la Tokyo raportase acest fapt, iar mareșalul Ghoerghi Jukov a luat decizia de a lua trupe de la granița sovieto-japoneză din Manciuko (Manciuria în China ocupată de japonezi), întărind apărarea de la Stalingrad, apoi prinzând armata generalului Paulus în încercuire. Friedrich Paulus, căsătorit cu o româncă de neam boieresc moldovean a decis la începutul lunii februarie să se predea sovieticilor, după ce la finalul lunii ianuarie, Hitler îl avansase feldmareșal.

Istoricii consideră și azi că lupta a arătat greutățile de aprovizionare și dotare a Armatei Române, care era separată de maghiari prin detașamente italiene, fiindcă Ardealul de Nord ar fi fost o durere pentru români care se luau la harță cu maghiarii deși erau aliați, teoretic.

Ar putea fi o imagine cu hartă şi text

Evident, masa rotundă de la Giurgiu va lămuri prin vocea celor mai autorizați istorici militari și istorici de epocă contemporană  (Florian Bichir,  Florian Banu, Costin Scurtu, Constantin Corneanu, Alin Spânu, Ștefan Păun , Florian Breazu, Silviu Moldovan) ceea ce noi pasionații de istorie sau oamenii care prin natura meseriei nu suntem specializați în istorie contemporană sau militară, să înțelegem mai bine resorturile momentului Stalingrad 1942-1943, pentru că iată că au trecut 80 de ani de la una dintre cele mai dramatice bătălii din istoria mondială.

Sursa foto: Facebook/Florian Bichir/Europa FM

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.