Album fotografic dedicat Bisericii de Lemn de la Tăut, lansat pe 11 noiembrie la Cluj!

de Florian
0 Comentariu 67 views

Biserica de Lemn de la Tăut a împlinit 290 de ani de atestare documentară.

Implicată de mulți ani în promovarea bisericilor de lemn clujene, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj,   condus de către doamna manager Adriana Irimieș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, salută cu bucurie editarea albumului „Biserica de lemn din Tăuți – 290 de ani de la prima atestare documentară”, susținându-i apariția într-un proiect inițiat și realizat împreună cu preotul Florin Parasca de la Parohia Ortodoxă din Tăuți.
Apărut la Editura „Tradiții Clujene”, albumul are o prefață semnată de pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău și texte de specialitate ce aparțin profesorilor universitari Ioan Bolovan și Marcel Muntean. Grafica volumului îi aparține lui Nicolae Nerțan, iar numeroasele fotografii ale acestui monument istoric restaurat au fost realizate de Darius Echim și de preotul paroh Florin Parasca.
Organizatorii au scris pe Facebook:
„Volumul va fi lansat sâmbătă, 11 noiembrie 2023, de la ora 15:00, la biserica de lemn din Tăuți, comuna Florești, în cadrul unui eveniment mai amplu, care include și o slujbă de Tedeum, oficiată de episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul.
Printre cei care vor lua cuvântul în cadrul lansării se numără: PS Benedict Bistrițeanul, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău, prof.univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și prof. univ. dr. Marcel Ghe. Muntean.
„Acest demers de promovare este mai mult decât necesar și lăudabil, urmând firesc restaurării de amploare din ultimii ani, și, din câte știm, reprezintă o premieră în acest sens la nivelul județului Cluj. Să ne bucurăm, așadar, de acest album, sperând că va fi un model, că va deschide căi de urmat, că restaurarea bisericilor de lemn clujene și apoi promovarea lor prin albume individuale va deveni o preocupare constantă”, afirmă în cuvântul introductiv consultantul artistic Consuela Bendea, cea care s-a îngrijit, din partea CJCPCT Cluj, de apariția volumului.
Biserica din Tăuți, comuna Florești, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, este unul din cele mai valoroase monumente religioase de lemn ale județului Cluj. Atestat documentar în urmă cu 290 de ani, lăcașul de cult a fost restaurat în întregime și rămâne un exemplu de biserică monument istoric în care se slujește și care slujește în continuare comunității.”
Sursa foto: CJCPT Cluj

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.