Grupul tradițional al sătenilor din Negreni, jud. Cluj -moment unic de folclor! CJCPT Cluj, condus de interpreta Adriana Irimieș a fost la înălțimea nobilei sale misiuni!

de Florian
0 Comentariu 222 views

Managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Adriana Irimieș a fost prezentă la Conferința internațională „Misiune pentru demnitatea umană – Provocări din interiorul și din afara regiunii Mării Negre”, unde instituția pe care o conduce, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj le-a pregătit invitaților din peste 30 de țări un moment unic de folclor.

Grupul tradițional al sătenilor din Negreni, jud. Cluj, a prezentat luni, 11 septembrie 2023, la Cluj-Napoca, celor peste 100 de participanți din peste 30 de țări următoarele surprize pentru care au primit ropote de aplauze, arată CJCPT pe pagina de Facebook a instituției:

„În cadrul evenimentului, instrumentistul grupului, Gheorghe Chirilă, a adus în atenție jocuri tradiționale, interpretate la vioară cu goarnă, instrument care a devenit din anul 2020 element de patrimoniu național, în urma demersului realizat de regretatul etnomuzicolog clujean, dr. Mircea Cîmpeanu. Din cadrul grupului face parte și Viorica Tripon, care a primit în urmă cu doi ani titlul de „Tezaur Uman Viu”, la categoria prelucrarea fibrelor și firelor textile– țesături.

Constituit în anul 2012, la îndemnul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, coordonatori prof. Florina Varadi și pr. Marian Văcariu, prezintă obiceiurile și tradițiile localității la diferite festivaluri din țară și străinătate.”

Managerul și artistul  Adriana Irmieș i-a salutat pe participanți și le-a vorbit despre frumusețea și bogăția tradițiilor județului Cluj:

„Este o onoare ca instituția noastră, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, să fie prezentă astăzi aici, în fața dumneavoastră, și să vă prezinte o parte din obiceiurile tradiționale clujene. Ne vom bucura de acești oameni deosebiți, care s-au născut și trăiesc în sat și care ne prezintă un scurt obicei de șezătoare, totul presărat cu multă voie bună și cu jocuri tradiționale. Vă invităm să vă bucurați de un moment desprins din lumea satului românesc”

Sursa foto: CJCPT Cluj

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.