1 mai 1939 – debutul unei povesti de dragoste! Unul dintre eroii povestii a fost Președintele României! Unde s-au iubit cei doi în București?

de Florian
0 Comentariu 89 views

La 1 mai 1939, în Parcul Veseliei din Capitală, Lenuța Petrescu, o tânără muncitor repansator la Fabrica Jacquard (ulterior ADESGO) câștiga concursul de Regină a Muncii.  Un tânăr muncitor la o tăbăcărie, Nicolae Ceaușescu a cumpărat foarte multe cărți poștale editate de Ajutorul Roșu, organizație ilegală comunistă, pe care a scris numele favoritei sale.

Așa a început povestea de dragoste dintre ei. Nicolae Ceaușescu a locuit în București la adresele: Calea Şerban Vodă, nr. 15 (noiembrie 1933), Strada Nisipari, nr. 14, Strada Făt Frumos, nr. 48 (iulie 1934): Strada Slătineanu, nr. 14 (august 1934); Strada Canonicul Bunea, nr. 6 (septembrie 1934, în prezent, Strada Sulina).

În august 1939, Nicolae Ceaușescu a fost condamnat în contumacie de către Tribunalul Militar Bucureşti la 3 ani închisoare. Siguranţa îl va fila, aflând că lucra la o tăbăcărie și locuia la adresele bucureștene Str. Radu Vodă, nr. 1 ( în septembrie 1939), Strada Bibescu Vodă, nr. 19, camera 27 – mansardă (până în iulie 1940).

Arestat, a fost deșunut la Jilava până în august 1940, Caransebeș (august 1940-iulie 1943, când trebuia să fie eliberat, dar s-a amânat eliberarea din ordinul lui Ion Antonescu care a decis ca toți comuniștii sp fie internați din august 1943). La Târgu Jiu a fost închis până la 4 august 1944. Era vizitat de Lenuța Petrescu ca ilegalistă care își vizita fratele, Gogu Petrescu, Îl ținea de mână pe un puștan de 12 ani, Ion Iliescu, acesta vizitându-și tatăl, pe Alexandru Iliescu.

Lenuța Petrescu s-a iubit cu Nicolae într-o casă simplă, conspirativă, cei doi fiind sancționați pentru că profitau de absența gardianului care-l escorta pe Ceaușescu la dentist în Târgu Jiu, Ei continuau povestea de dragoste începută la mansarda din Bibescu Vodă 19, București. Lenuța Petrescu va deveni viitoarea sa soție, Elena Ceaușescu, cei doi fiind nedespărțiți din august 1944, căsătorindu-se în decembrie 1947, trăind împreună până la executarea lor la Târgoviște la 25 decembrie 1989.

Locația din Strada Bibescu Vodă 19, situată la etajul 5 (mansardă, camera 27, azi 22) este integrată în circuitul turistic. Ea poate fi închiriată aici, sau aici. Se poate petrece o vacanță deosebită într-un loc deosebit pentru turiștii amatori de locații storice.

Camera este mobilată cu un aer retro, minimalist fără a neglija confortul prezentului, Panorama este superbă, se vede cerul senin și probabil, la el se uita și ilegalistul Ceaușescu visând la România socialistă…

Sursa foto: Booking.com

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.