Tradiții clujene, promovate in cadrul emisiunii ,,Drumul lui Leșe” la TVR

de Florian
0 Comentariu 134 views
Două grupuri tradiționale, reprezentative, din județul Cluj se află la București în aceste zile pentru a filma câteva emisiuni ce vor fi difuzate în această toamnă, de Televiziunea națională.
Vorbim de  Grupul Tradițional al Sătenilor din Negreni, înființat în anul 2012, coordonatori prof. Florina Varadi și Părintele Marian Văcariu și Grupul Tradiții Ormănene, înființat în anul 2016, coordonator d-na Aurora Cosma.
Pe Facebook, CJCPT Cluj, instituție din subordinea CJ Cluj care coordonează și susține aceste grupuri a precizat:
„Invitația sosită la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, a venit din partea Televiziunii Române pentru emisiunea Drumul lui Leșe, gazda emisiunii fiind cunoscutul om de cultură tradițională, prof. dr. Grigore Leșe.
Ținutele autentice, horile, chiuiturile și jocurile tradiționale specifice zonelor din care provin cele două grupuri, au fost primite cu mare bucurie, de către producătorul emisiunii și întreaga echipă TVR.
Au fost prezentate momente Tradiționale din satele clujene, care au adus mult succes de-a lungul timpului, celor două grupuri, atât în țară cât și în străinătate.
Pentru Grupul de la Orman, muzica a fost asigurată de un Trio Transilvan, condus de primașul Dinu Mureșan, care în acest an, a obținut locul I, la Festivalul Internațional de Folclor din ZAKOPANE pentru secțiunea muzică tradițională.
Pentru grupul de la Negreni, acompaniamentul a fost asigurat de dobașul satului și hededușul (care cântă la vioară cu goarnă), Gheorghe Chirilă. Acesta a obținut în anul 2022 premiul pentru Instrumentul Unic din Festival la ZAKOPANE și dobașul din Negreni.
Joc de început, românește, învârtita rară, invartita iute, luncanul și roata, sunt jocuri specifice zonelor reprezentate de către jucăuși și care s-au bucurat de aprecierile organizatorilor.
De asemenea în cadrul emisiunii a fost prezentă și Viorica Bolba, 79 ani, Prescurăreasa din Negreni (vezi filmul doc. https://youtu.be/_AQs47dv7Bo?si=GUDe1yD8meOdyWji – Valențe sacre ale pâinii în tradiția populară – Prescura) și țesatoarea Viorica Tripon 72 de ani,(vezi filmul documentar https://youtu.be/WcNAAJaT56o?si=bK2kXqPOF7Y2Wc2T ) careia Ministerul Culturii i-a acordat în anul 2021, Titlul de Tezaur Uman Viu.
De asemenea la Festivalul Internațional de Folclor din ZAKOPANE Grupul Tradițional din Negreni a obținut Premiul Special al juriului și premiul I, din partea primarului orașului ZAKOPANE pentru păstrarea Rădăcinilor!
De asemenea încă un premiu din partea Institutului Național de Cultură, tot în același an.
Tot în cadrul acestui prestigios Festival Internațional, acest an, Grupul Tradiții Ormănene a adus în județul Cluj Trofeul, TOPORAȘUL DE AUR!
Până acum, Județul Cluj deține două trofee ale acestui festival, primul fiind adus în anul 2021 de Ansamblul Cununa Apusenilor al Casei de Cultură Dumitru Sopon din Gilău”.
Delegația care a însoțit cele două grupuri este formată din Claudiu Cubleșan, consultant artistic și manager Adriana Irimieș.
Proiectele culturale ale CJCPCT se desfășoară cu sprijinul CONSILIULUI JUDEȚEAN CLUJ
Sursa foto: CJCPT Cluj

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.