Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a anunțat interesul Washingtonului pentru instituirea unui nou cadru de control al armelor nucleare care implică “cele cinci puteri nucleare” (SUA, Rusia, Marea Britanie, China și Franța). Acest cadru ar include un regim comun de notificare a lansărilor de rachete și crearea unor “canale de comunicare în caz de criză” între capitalele acestor țări, împreună cu “asumarea angajamentelor pentru transparența politicii nucleare”.
“Formalizarea unui regim de notificare a lansărilor de rachete pentru toți membrii celor Cinci este o măsură de bază bazată pe bunul simț”, a afirmat Sullivan, subliniind că astfel de mici pași ar ajuta la reducerea tensiunilor și prevenirea calculelor greșite în timpul unei crize.
Aceasta vine după ce Departamentul de Stat al SUA a anunțat că nu va mai notifica Rusia cu privire la statutul și locația obiectelor care fac obiectul Tratatului START privind reducerea și limitarea armelor strategice ofensive. SUA își va menține obligația de a notifica Rusia cu privire la lansările de rachete balistice intercontinentale și rachete balistice lansate de submarine, dar nu va mai comunica unilateral informații de telemetrie despre aceste lansări.
SUA a atribuit această decizie ca fiind un răspuns legitim la încălcările continue ale tratatului START de către Rusia. În replică, Ambasada Rusiei în SUA a respins acuzațiile și a solicitat Washingtonului să renunțe la “cursul său ostil”.
În februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat suspendarea participării Rusiei la Noul START, deși a menționat că Rusia nu se va retrage din acesta. În ciuda acestei schimbări, autoritățile ruse au promis că vor continua să respecte prevederile tratatului privind numărul de purtători de focoase nucleare și vor menține schimbul de notificări privind lansarea de rachete balistice cu SUA.
Anul trecut, Rusia și-a retras instalațiile de la inspecțiile START, invocând încercările SUA de a reinstitui inspecțiile, precum și faptul că sancțiunile SUA au împiedicat Moscova să efectueze inspecții similare la instalațiile americane. Inspectorii ruși nu au vizitat Statele Unite de la începutul pandemiei în 2020.