Sfânta Parascheva – Mare sărbătoare pe 14 octombrie 2023 în calendarul ortodox

de Redactor Alexandru Razvan
0 Comentarii 790 views

Pe data de 14 octombrie 2023, creștinii din întreaga țară vor sărbători Sfânta Parascheva, cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri sau Vinerea Mare. Această sărbătoare importantă este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și este dedicată uneia dintre cele mai iubite și venerabile sfinte, Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Sfânta Parascheva este prăznuită în fiecare an pe 14 octombrie pentru viața sa sfântă și pentru minunile pe care le-a săvârșit în timpul și după moartea sa. Ea este considerată una dintre cele mai puternice intercesori în fața lui Dumnezeu și este venerată pentru vindecări miraculoase, eliberarea de boli și rezolvarea problemelor din viața credincioșilor.

Viața Sfintei Cuvioase Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia, într-o familie bogată și credincioasă. De la o vârstă fragedă, ea a fost învățată de către părinți să iubească și să slujească lui Dumnezeu. La vârsta de 10 ani, Parascheva a fost impresionată de o rugăciune pe care a auzit-o în biserică și de atunci a început să se dedice vieții spirituale.

La vârsta de 20 de ani, Sfânta Parascheva a decis să părăsească casa părintească și să se dedice în întregime rugăciunii și vieții monahale. Ea a plecat la Mănăstirea Maicii Domnului din Haracleea, unde a petrecut cinci ani în rugăciune și ascultare. După această perioadă, ea a primit o viziune în care i s-a poruncit să se întoarcă în satul ei natal.

Ce NU ai voie să faci de Sfânta Parascheva

În cadrul sărbătorilor cu semnificație spirituală marcante, așa cum este cea de pe 14 octombrie 2023, dedicată Sfintei Parascheva, există anumite principii ce necesită aderență:

  • Este esențial să se evite consumul alimentar înainte de finalizarea Sfintei Liturghii la data menționată.
  • Activitățile gospodărești, precum spălarea și călcarea rufelor sau măturatul, sunt de evitat în ziua de Sfânta Parascheva.
  • Lucrul în vie sau pe câmp, alături de alte treburi agricole, nu sunt recomandate în această zi sacrală.
  • Este imperativ să se evite conflictele și a mânia pe cei din jur în timpul acestei sărbători.
  • Refuzul de a ajuta un om nevoiaș, fie prin pomană sau alt tip de asistență, este contraindicat pe 14 octombrie.
  • Sărbătorile semnate cu cruce roșie în calendar ar trebui să consolideze conexiunea noastră cu divinitatea și spiritualitatea, îndemnându-ne să ne concentrăm pe rugăciune, acțiuni caritabile și purificarea sufletului.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri specifice. Unul dintre acestea este pelerinajul la moaștele sfinte, unde credincioșii aduc flori și lumânări și se roagă pentru nevoile lor și ale celor dragi lor. De asemenea, se spune că este bine să dăm de pomană în cinstea sfintei, oferind mâncare și băutură celor săraci și nevoiași.

În ziua sărbătorii, credincioșii nu trebuie să facă activități casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau măturatul, deoarece acestea ar putea aduce ghinion și necazuri. De asemenea, se consideră că nu este bine să te cerți cu cineva sau să refuzi ajutorul celor sărmani în această zi.

Întoarcerea în satul natal și minunile săvârșite

Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, Sfânta Parascheva s-a întors în satul natal, însă călătoria ei a fost presărată cu numeroase dificultăți și ispite. Pe drumul de întoarcere, ea a fost martora unei furtuni puternice, dar prin puterea credinței, a reușit să calmeze marea și să aducă pacea în jurul ei.

Odată ajunsă acasă, Sfânta Parascheva și-a dedicat viața îngrijirii celor sărmani și nevoiași. Ea a avut darul de a vindeca boli și de a face minuni în numele lui Dumnezeu. Credincioșii din întreaga regiune se îndreptau spre ea pentru rugăciuni și sfaturi duhovnicești.

Moaștele Sfintei Parascheva și pelerinajul la Iași

După moartea sa, trupul Sfintei Cuvioase Parascheva a fost îngropat în satul natal, iar mormântul său a devenit un loc de pelerinaj pentru credincioși. Peste ani, moaștele sfinte au fost descoperite într-o stare miraculoasă de conservare și au fost aduse la Iași, unde se află și astăzi.

Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva din Catedrala Mitropolitană din Iași este unul dintre cele mai mari și mai importante evenimente religioase din România. În fiecare an, sute de mii de credincioși vin să se închine și să ceară ajutorul sfântei pentru vindecare, protecție și binecuvântare.

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

©2022-2024 EQY News All rights reserved.