Toamna simbolizează belșugul. Oamenii care au muncit strâng roadele în hambare, butoaie, borcane, borcănele, lăzi și pivnițe. Este sezonul murăturilor, al culegerii viilor, porumbului, recoltării legumelor de toamnă. Gospodinele dau iama prin piețe ajutate de partenerii de viață.
Evident, că toamna înainte de post, adică atât cât mai țin câșlegile de toamnă, se fac nunți și ospețe.
Kera Kalița de la Jariștea Locantă a ținut să împărtășească surprizele cu publicul ei fidel pe Facebook:
„S-a dus Gustar cu toate minunile sale de pe câmpuri, din grădini și livezi, dar, iată, acum, în plină putere a lui Răpciune și în preajma Brumărelului doldora de struguri, cămara, beciul și pivnița se umplu cu tot ceea ce bucură, deopotrivă, sufletul și pântecul. Prilej pentru ca în cuhnie, bucatarii să frece și mai abitir tingirile și ceaunele, pregătindu-se de marile sărbători culinare ale toamnei, iar, la porunca Jupânesei, mesele de la Jariștea Locantă să fie frecate îndelung cu frunze de izmă creață ca în vremurile de demult, înainte de a se fi așternut pe ele fețele de masă curate de atlaz împodobite cu horbotă dalbă. Că nu degeaba cerut-a Kera Calița să respire cabaretul culinar ce-l diriguie un aer nou, după renovările din vară!