Rapsodii de toamă la Jariștea Locantă

de Florian
0 Comentariu 109 views

Toamna simbolizează belșugul. Oamenii care au muncit strâng roadele în hambare, butoaie, borcane, borcănele, lăzi și pivnițe. Este sezonul murăturilor, al culegerii viilor, porumbului, recoltării legumelor de toamnă. Gospodinele dau iama prin piețe ajutate de partenerii de viață.

Evident, că toamna înainte de post, adică atât cât mai țin câșlegile de toamnă, se fac nunți și ospețe.

Kera Kalița de la Jariștea Locantă a ținut să împărtășească surprizele cu publicul ei fidel pe Facebook:

„S-a dus Gustar cu toate minunile sale de pe câmpuri, din grădini și livezi, dar, iată, acum, în plină putere a lui Răpciune și în preajma Brumărelului doldora de struguri, cămara, beciul și pivnița se umplu cu tot ceea ce bucură, deopotrivă, sufletul și pântecul. Prilej pentru ca în cuhnie, bucatarii să frece și mai abitir tingirile și ceaunele, pregătindu-se de marile sărbători culinare ale toamnei, iar, la porunca Jupânesei, mesele de la Jariștea Locantă să fie frecate îndelung cu frunze de izmă creață ca în vremurile de demult, înainte de a se fi așternut pe ele fețele de masă curate de atlaz împodobite cu horbotă dalbă. Că nu degeaba cerut-a Kera Calița să respire cabaretul culinar ce-l diriguie un aer nou, după renovările din vară!

Așadar, în timp ce dinspre taraful Crailor de Curtea Veche răsună dulci isonuri de strune și alămuri, împletite cu cântecele de petrecere ale Cristinei Ioana, alaiul de ospătari începe să aducă pe mese și gheridoane poamele și celelalte roade de toamna binecuvântate.
De bună seamă, în acest ceasuri de lumină solară molcom prelingându-se prin ochiurile de geam din tavan, potirele lui Bacchus se umplu cu must rubiniu de prima fierbere întreruptă în ghețărie pentru a păstra toată dulceața bobului răsfățat în podgorie și apoi supus puterii teascului după ce va fi fost zdrobit ca-n povești de călcâiele a 101 de fete mari ce au sărit pârleazul butiei cu nespusă tandrețe.
Alăturea, pe o tipsie de argint lustruită cu o pânză de bumbac egiptean moale înmuiată în lacrimile îngerilor din vis, se formează o moviliță de nuci caramelizate la tigaie cu o lingură de zahăr brun de trestie.
Dar nu există separator de bunătăți mai simplu și, în același timp, mai dichisit decât acela care în despărțămintele lui ascunde comori păgâne precum fasole bătută și acoperită cu ceapă roșie sotată ușor în unt de bivoliță amestecat cu oloi de floare, salată de vinete de Dridu cu un strop de mayonnaise de casă, tarama de icre de crăpcean din bălțile luncii dunărene și, mai ales, desăvârșita zacuscă încununând, prin belșugul de felurite legume ochioase, triumful grădinarilor asupra secetei.
Într-un vas de porcelan, se odihnesc languros perele migălite la cuptor în vin roșu de Drăgășani și decorate cu pudră de scorțișoară și câte o steluță de anason.
Sferturile de gutui aurii urmează același tratament, după care ajung în tigaie pentru a se îmbălsăma în reducție de sos roșu și a face perechi în farfurie cu bucăți de piept de pui apetisante.
Pastrama de berbecuț nu este primită pe grătar și, apoi, pe talere decât dacă a adăstat la răcoare preț de o săptămână în baiț de vin de Sâmburești cu mirodenii de tot soiul, din care nu pot lipsi, bunăoară, cuișoarele, piperul roșu și ienibaharul.
Momițele de vițel drăgălite în unt cu slăninuțe subțirele se pun pe o farfurie mărginită de creson.
Fără îndoială că, pe masă, își va face loc și blidul țărănesc de ceramică de Horezu plin vârf cu ardei kapia copți pe tablă și stropiți apoi cu o vinegretă deloc trufașă.
Într-o tavă mare, s-au copt și bucăți mari de barabule aduse de la Lungulețu, picurate cu ulei de șofran, pudrate cu boia dulce, înverșunate cu căței de usturoi din Copâlăul bucovinean și tămâiate cu ierburi de gust precum măghiran, rozmarin, cimbrișor, salvie sau oregano.
Salata de varză albă cu morcov ras, dreasă cu o lingură de ulei din sâmburi de struguri și supusă unei adieri de piper pe dată râșnit, se învecinează cu bolurile de legume coapte – ceapă lunguiață, pătrunjel zaharat, păstârnac alb și rondele de sfeclă roșie. Primii castraveciori acriți în pripă musai să se înghesuie și ei într-un castron adanc!
Tot un fel de salată este și muhamorul din ciuperci de pădure fierte, scurse bine, tocate în mașină și date la gust cu verdeață și peștișori de ceapă, apoi drese cu smântână sau mujdei frecat cu miere.
La o astfel de cumpănită îndestulare, pâinea este, pare-mi-se, un colac pe care tanti Marica l-a împletit cu mâinile sale meștere, după ce a frământat aluatul cu maia și l-a însemnat cu o cruce mare, spre aducerea aminte a Celui care a luat asupra sa toate păcatele noastre.
Din must bine limpezit, apoi fiert cu câteva linguri de făină si servit cu cadril de scorțișoară și zahăr pisat deaupra iese o levantină mustalevria, care se aducea și la chiolhanurile Brâncovenilor.
Între dulciuri, se cere neapărat acel muhalebiu cu făină de orez cernută printr-o sită de mătase, apoi tocmit cu lapte migdale, zahăr și apă de trandafiri.
Pe o farfurioară se pot pune și câteva lingurițe de dulceață de pătlăgele verzi de le mai zice și gogonele, iar pe o altă se prefiră ceea ce franțujii numesc „coulis” de ardei iute, adecă tot un fel de dulceață ușor pișcăcioasă.
Biscuiții de casă fi-vor mânjiți ațâțător cu magiun nou de prune vineții căzute pe pământ și adunate în zori cu roua abia căzută pe ele.
Și nu o tortă cu ciocolată va semna încheierea acestui mic și nevinovat festin, ci o plăcintă cu mere pudrată cu zahăr farin pentru îndulcirea sufletelor și curmarea tuturor vrăjmășiilor.
…Kera Calița vă așteaptă la Jariștea Locantă pentru marea sărbătoare a toamnei roditoare. Aferim, boieri Dumneavoastră!
Apelati: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868!”
Sursa foto: Jariștea Locantă

RECOMANDĂRI EQYNews.ro

Lasă un comentariu

EQY NEWS

Portal de știri dezvoltat de echipa SEO AGENCY RO. 

Știri din Business, Life, Politica, Sănătate, Tehnologie și multe alte lucruri utile speciale pentru cititori.

 

Date comerciale

  • SEO MARKETING AGENCY SRL
  • CUI: 41380160
  • Reg. Com: J15/1263/2019
©2022-2023 EQY News All rights reserved.